Frajeřina stála opilého mladíka život

Na zasáhnutí se nemusíte ani dotknout, stačí se přiblížit. Ilustrační foto
 

Mladík, který se bavil s partou kamarádů a popíjel na Praze 10, neodhadl situaci.  Vyšplhal na sloup vysokého napětí. Zásah elektrickým proudem nepřežil. 

Přímý zásah elektrickým proudem ze sloupu vysokého napětí je ve většině případů smrtelný. Stejně tomu bylo dnes ráno, když se ke šplhání na sloup rozhodl dvacetiletý mladík. Svůj podíl na tom nejspíše měl i alkohol, i když policie zatím neuvedla, jestli v jeho krvi objevila známky pití. 

Jisté je, že mladík se dobře bavil se svými přáteli až do chvíle, než vylezl na sloup vysokého napětí. "Vyjížděli jsme na křižovatku ulic Průhonická a V Korytech, bylo asi šest hodin ráno," vysvětluje tiskový mluvčí policie Jan Daněk. "Byla tam parta mladíků a pili. Jeden z nich, ročník 1997, vylezl na sloup vysokého napětí a vzápětí byl zasažen proudem," potvrdil Jan Daněk. 

Na místo okamžitě vyrazili i záchranáři, ti však už nemohli mladého muže oživit. "Nejčastější příčinou smrti je zástava srdce a oběhu. Zdraví mladí lidé bez onemocnění srdce mohou mít šanci. Nejde však jenom o zasažení proudem. Lidé, kteří se takto zraní, mají většinou také mechanická poranění způsobená pádem. Časté jsou i obrovské popáleniny," vysvětlil zdravotnický pracovník sanitky Milan Krátký. "Při popáleninách 50 % povrchu těla se často stane, že pacienti zemřou ještě cestou nebo po několika dnech v nemocnici," dodal Krátký.

Faktory, které mají vliv na poškození lidského těla při zásahu:

  • Druh proudu - nebezpečnější je střídavý, dokonce i při malém napětí
  • Napětí a frekvence - naše srdce je citlivější na frekvence  50 - 60 Hz, tedy frekvence domácích síťových rozvodů. Napětí více než 1 000 V způsobuje spíše rozsáhlé popáleniny a poškození vnitřních orgánů
  • Odpor na místě vstupu proudu - je vaše kůže suchá, nebo mokrá? 
  • Intenzita proudu
  • Cesta průchodu proudu tělem
  • Doba kontaktu