Mikrobi otrávili vodu: Nedá se pít, hrozí průjmy a zvracení

Průjmy a zvracení postihlo všechny sousedy
 

Více než tisíc lidí se otrávilo vodou z vodovodu v Nové Vsi. Zvracení a průjmy hrozí všem, kteří by se v ní koupali nebo myli nádobí. Zatím nikdo neví, odkud znečištění přišlo. 

O znečištění vodovodu se nevědělo hned. Nápadné to začalo být až ve chvíli, kdy několik sousedů trpělo těžkými průjmy a nevěděli z čeho. Trvalo asi dva týdny, než vyšlo najevo, že za epidemii může nejspíš voda. 

"Měla jsem průjem a zvracela jsem. Nejdříve jsme si mysleli, že je to ze sushi, ale když bylo zle i dalším lidem, napadlo nás, že to může být z vody," říká obyvatelka Nové Vsi Jana Kobzová. "Zásobováno kontaminovanou vodou bylo 1 020 lidí," potvrdila Eva Kremeníková z hygienické stanice. Teď tedy obyvatelé obce čerpají vodu z cisteren. Jiná se pít nedá.

Místní mají podezření, že do potrubí se dostaly nečistoty pocházející ze soukromé studny. Možné je ale i to, že došlo k průsaku povrchové vody nebo by mohlo jít o vodu z potoka. "Zatím vážně nevíme, jak to je," kroutí hlavou Eva Kremeníková.

Kdo může být na vině?

Celý případ už si převzala policie a šetří, kdo za kalamitní stav může. "Ano, případem se opravdu zabýváme. Přijali jsme oznámení od zastupitele obce," řekla mluvčí policie Lucie Nováková. "Vzorky z vodovodu by měly být známé už dnes." Je zřejmé, že problém bude místní. Vodárny totiž kvalitu vody testují i dvakrát denně, takže by se na jakýkoli problém rychle přišlo.