Drogy a podivný přítel. Patnáctiletá dívka z Vlašimi je opět nezvěstná

Většina dětí ani neplánují útěky, ale jednají zcela impulzivně a do týdne se vrací domů. Délka pobytu mimo domov se prý prodlužuje s věkem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolik dětí v pubertě už asi někdy přemýšlelo o útěku z domova? Rodinná hádka, nový přítel, který je v tu chvíli na prvním místě, či touha po svobodě s partou kamarádů. Většina z nich ale u přemýšlení zůstala. To bohužel není případ patnáctileté Veroniky z Vlašimi, která zmizela už podruhé. 

Benešovští kriminalisté vyhlásili pátrání po mladé dívce už podruhé. Po měsíci se opět rozhodla odejít z domova a tentokrát už se neukázala přes dva týdny. 

Poprvé dívku vypátrala rodina

Dívce bylo při prvním útěku ještě čtrnáct let. Rodiče ji postrádali dva dny a poté ji našli sedět u bydliště jejího známého v Benešově. Následně se dívka v doprovodu své matky dostavila na policejní služebnu ve Vlašimi. "Policisté se ujistili, že je v pořádku a nebyl na ní spáchán žádný trestný čin," potvrdila mluvčí benešovské státní policie Veronika Čermáková.

Podle psychologů při prvním útěku většinou kroky dospívajících směřují k příbuzným či nejbližším kamarádům. Při opakovaném útěku už se domovu vzdalují více. 

Scénář se opakuje

"Naposledy po ní bylo vyhlášeno pátrání minulý měsíc, situace se opakuje. Pohřešovaná dívka vypadá zdánlivě starší, než ve skutečnosti je. Svým fyzickým zjevem by mohla odpovídat věku 15 až 18 let," vysvětlovala Čermáková. Naposledy byla Veronika viděna svou matkou, když odcházela z místa trvalého bydliště ve Vlašimi. "Zpět se měla vrátit v osm večer, ale domů už nepřišla. Komunikuje pouze přes mobilní telefon, který má u sebe." 

Popis trochu děsí, možná  jde o drogy

Patnáctiletá dívka měla na sobě černé krajkové triko, béžovou mikinu s kapucí, modré džíny a obuta byla do bílých plátěných kotníčkových bot. Nezvěstná má zkušenosti s drogami, právě ty by mohly mít velký vliv na to, jestli se dívka najde. "Zdravotní stav nezletilé dívky je dobrý, má indikovánu pouze ADHD poruchu, tedy hyperaktivní chování, kterou léčí léky. Je občasnou uživatelkou pervitinu," doplnila Čermáková. 

Dívka je štíhlé, 155 až 160 centimetrů vysoké postavy. Má výrazné modré oči, souměrný obličej a hnědočerné dlouhé vlasy, které mohou být přibarvené. Na levé ruce má vytetované jméno "Lukáš" a na prostředníku pravé ruky dva křížky. V pravém uchu má umístěný černý kruh, roztahovák.