Pokožka potřebuje v létě pít, netrapte ji žízní

O kůži je třeba se především v létě pečlivě starat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Léto je v plném proudu a s přibývajícími stupni na teploměru pokožka trpí. Uhaste žízeň pokožky důslednou péčí a udržte ji pružnou, krásnou a hlavně zdravou. Kdy jindy vystavit šťavnatou pokožku políbenou sluncem na odiv, když ne v létě?

Lidská kůže je vrstva několika druhů buněk, která tvoří ucelený zevní povrch lidského těla. Co se dospělého člověka týče, tak povrch kůže činí asi 1,6 - 1,8 m2. Samotná kůže pak váží asi 3 kg a spolu s tukovou tkání přibližně 20 kg. Jedná se tudíž o největší a zároveň nejtěžší orgán lidského těla.

Funkce kůže:

  • ochranná
  • smyslová
  • termoregulace
  • skladovací
  • vylučovací
  • resorpční
  • estetická

V závislosti na lokalizaci a výživě člověka je tloušťka kůže 0,5 - 4 mm. Místa, která jsou vystavena menšímu tlaku a námaze, jsou tenčí, kupříkladu tomu tak je na očních víčkách. Tam, kde je opotřebení větší, jako jsou chodila, je zase naopak nejtlustší. V místech tělních otvorů kůže plynule přechází ve sliznici.

Dlouhá regenerace

Kdo by neznal ten nepříjemný pocit napnuté a zarudlé kůže s nepěknými šupinkami. Zdravá pokožka obsahuje až 80 % vody, v létě vlivem horka a sucha ale může ztratit až 30 % hydratace. Její regenerace trvá 26–28 dní.

Krásným úkolem pokožky je vypovídat příběh půvabu. Nenahraditelnou vlastností, na kterou ale často zapomínáme, je její schopnost naše tělo chránit před vnějšími vlivy. Zejména v létě je však zásadně ohrožována dehydratací, která znesnadňuje její správné fungování a dokáže řádně znepříjemnit život.

Dehydratace se projevuje nepříjemným pnutím, zarudnutím kůže a nepěknými šupinkami. Prevencí je pravidelná a důsledná péče o celé tělo pomocí hydratačních krémů a mlék. Aby byla kůže vláčná z obou stran, je nezbytné ji hydratovat také zevnitř.

Právě jejím prostřednictvím se denně vyloučí v průměru až 0,5 litru vody. Proto je třeba dbát na dostatečný pitný režim. Ten se pozitivně promítne nejen do stavu pokožky, ale i celého organismu.

Péče na prvním místě

Krásná a zdravá pokožka je naší vizitkou. To platí zejména v letních měsících, kdy se odhalujeme a dáváme svoji kůži na odiv. Vlivem horkého počasí pokožka žízní a je potřeba se o ni důsledně starat. Dopřejte své kůži péči a po každé koupeli sáhněte po kvalitní hydrataci. Vaše pokožka ocení voňavou dávku vláhy v podobě tělových mlék s jemnou strukturou, která pomohou kůži regenerovat a navrátit svěží vzhled.

Bronzová, ale stále svěží a zdravá

S létem přichází i doba opalování. Naše kůže slouží jako štít, který nás chrání před vlivy okolního prostředí. Pokožku celého těla je proto nutné chránit SPF faktorem a následně promazávat. Pokud dojde k podráždění od sluníčka, sáhněte po krémech s uklidňujícím účinkem. Skvělým pomocníkem bude například měsíček lékařský, který pokožku zklidňuje, regeneruje, poradí si se začervenáním a povrchovými poraněními.

I chlad škodí

V létě není pokožka ohrožena jen vlivem horka. Na dehydrataci kůže se podílí i klimatizace, která běží v letních měsících na plné obrátky. Krásně zchladí tělo i mysl, ale pokožce ubírá vláhu i půvab. Klimatizaci se nevyhneme ani během cestování, zejména v letadle. Pokožku tak během cest nezapomínejte opečovávat a mějte po ruce cestovní balení hydratačního krému.