Kladno se dočká nového kruháče. Další krajské silnice se tu však opravovat nebudou

Jde o jednu z nejméně přehledných křižovatek ve městě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Některé kladenské silnice stále připomínají tankodrom. Může za to tuhá zima, která si vybrala svoji daň. Město opravuje, ale jde to těžko. Finanční zdroje nejsou ani zde nekonečné. Občas pomůže kraj, tak jako v části Švermov. Prý to ale bude na nějakou dobu poslední větší investice. 

Tři měsíce. Tak dlouho má trvat stavba kruhové křižovatky v Kladně, konkrétně v části Švermov. Po několika schůzkách a vyjednávání se rozhodlo, že se role zhotovitele ujme Středočeský kraj. Je to logické hlavně z toho důvodu, že jde o krajskou komunikaci. "Projekt je připravený, pracovat se začne ihned po uzavření smluv o dílo. Přesný termín se odvíjí od ukončení výběrového řízení, viděl bych to tedy na srpen," potvrzuje krajský mluvčí Pavel Lochař. Hotovo by mělo být za tři měsíce od zahájení, cena je 12,8 milionu korun. 

Omezí provoz, ale je potřeba

Pro Kladeňáky to tedy znamená dopravní komplikace. Na druhou stranu křižovatka Na Cikánce, která je součástí komunikace 118 na Slaný, má do dokonalosti daleko a úpravu potřebuje jako sůl. Změnu průsečné křižovatky na okružní tak většina řidičů vítá. "V rámci bezpečnosti je to v pohodě. Pár měsíců se to dá vydržet," má jasno Jan Horák, který zde jezdí prakticky každý den.  

Samotná proměna křižovatky bude provedena ve dvou etapách. V první půjde o konstrukci křižovatky v západní části, v té době bude umožněn průjezd mezi ulicemi 28. října a Průmyslová. "Ve druhé části se bude moci jezdit ulicemi 28. října a Na Kopci," doplnil Lochař s tím, že okolní komunikace se nijak zásadně měnit nebudou. Opraví se prý pouze v nutné délce k napojení na novou křižovatku. 

To jako vážně?

Špatnou zprávou pro Kladno a zejména jeho obyvatele je fakt, že nejspíš půjde na nějakou dobu o poslední výraznější rekonstrukci. "V rámci běžné údržby nějaké určitě probíhat budou. Ale co se týká krajských komunikací, o výraznějších opravách se neuvažuje." Vzhledem ke stavu některých silnic ve městě by se spíš počítalo s opakem. "Asi chtějí, abychom si pořídili vrtulníky a létali. Nebo dělají kšeft autoservisům. Projeďte se po Kladně, tlumiče jsou za chvíli v háji," rozčiluje se Tomáš Hejný. 

Není ani zdaleka jediný a i když pláče dobře, tak na špatném hrobečku. Jediný, kdo může jeho nářky vyslyšet, je hejtmanství. Případně kladenská radnice, pokud jde o "jejich" silnice. A bylo jasně řečeno, že minimálně v tom prvním případě se lidé jen tak něčeho nedočkají.