Sláva! Hudební altán v Poděbradech bude, musí se ale posunout

Takhle by měl nový altán vypadat
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Snad žádný poděbradský projekt nikdy neznamenal tolik problémů, jako ten okolo nového hudebního altánu. Několik termínu padlo, ovšem nyní je tu snad ten definitivní. Co stavbu dlouho posouvalo na neurčito a kdy by měl tedy altán konečně vyrůst?

Lázeňské město bojuje o nový hudební altán již pořádně dlouhou dobu a někteří už snad i přestali věřit. Aktuální informace ovšem budí optimismus. Stávající termín by totiž měl být pevný. Nová ozdoba lázeňského parku by měla vyrůst po skončení letošní lázeňské sezony, tudíž na podzim.

Skvost nahradí ostudu

Altán bude mít čtvercový půdorys o velikosti 18x18 metrů s kruhovým pódiem. Nahradit má nevzhlední mobilní pódium, které stojí v bezprostřední blízkosti kongresového centra. Náklady na něj by měly dosáhnout přibližně šesti milionů korun.

Finanční prostředky si musí město Poděbrady zajistit samo. "Dotace na takové stavby bohužel neexistují," sdělil nám starosta města Ladislav Langr. V každém případě je jasné, že něco takového jednoduše v lázeňském městě být prostě nezbytně musí.

Zdánlivě nekonečné trable

Stavba altánu měla začít už během loňského léta. Tehdy ji ale zhatil jeden z majitelů, který vlastní nemovitost, jež s chystaným altánem sousedí. "Odvolal se jeden z účastníků stavby, protože se bál, že ho hudba bude rušit," potvrdil poděbradský místostarosta Ivo Uhlíř.

Libenského kolonáda v Poděbradech vznikla ve třicátých letech minulého století. O vytvoření návrhu projektu se postaral architekt Vojtěch Kerhart.

Odvolání přitom bylo tenkrát naprosto paradoxní, protože město altánem nahrazuje zmíněnou mobilní hudební scénu. Radnici však nezbylo než kroutit hlavou a myslet si své. Středočeský kraj později naštěstí ono odvolání zamítl jako neopodstatněné.

Vedení lázeňského města tak dostalo šanci s projektem pokračovat, zadalo výběrové řízení na zhotovitele altánu, ovšem zahájení stavby loni na podzim také padlo. Podobně dopadl i třetí ohlášený termín v podobě letošního jara. Okolí stavebního místa totiž prý nebylo dostatečně připraveno.

Nový pavilon bude jinde

Nakonec se sice konečně dosáhlo pevného termínu začátku stavebních prací, ovšem je to s dalšími komplikacemi. "Stavět se sice bude na původním místě, ovšem musí být posunut o několik metrů," vysvětlil Langr.

Upřesnit se tak kvůli tomu muselo stavební řízení, což samozřejmě také zabere určitý čas. Starosta ale doufá, že podzimní termín už nepadne a tato zdlouhavá akce konečně odstartuje. "Půjde o originální architektonické dílo, které by mělo obohatit park i kulturní scénu jako takovou."