Nad kolínským gymnáziem se prohánějí drony. S čím mají pomoci?

Proč se nad kolínským gymnáziem prohánějí drony?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přípravy na rekonstrukci fasád historické budovy kolínského gymnázia jdou kupředu mílovými kroky. Celému projektu mají nově pomáhat také nadčasové drony. Co přesně přinášejí a jak moc jsou důležité?

Dalo se to tak nějak čekat. Historická budova gymnázia a nevzhledný stav její fasády nenechávají kolínskou radnici ani na chvíli v klidu. Na projektu už sice nějaký ten pátek pracuje, ovšem nyní ho nově podporuje inovací moderní doby. Toť jednoduché vysvětlení, proč mohou obyvatelé města a také kolemjdoucí v posledních dnech nad stavbou vidět drony. Takže ne, opravdu vás nesleduje FBI ani Andrej Babiš.

"Drony provedly sken budovy a v současné době probíhá překlopení výsledků do fotoplánu, aby mohl být vytvořen 2D model," vysvětlil místostarosta města Michael Kašpar.

Byly také odebrány vzorky omítky a v laboratoři probíhá analýza pigmentů a pojiv. Dále se zpracovává granulometrie jednotlivých omítkových vrstev. "Na základě výsledků bude stanoven technologický postup opravy. A bude vytvořen vysoce profesionální projekt na opravu fasády gymnázia."

Město se s gymnáziem pomazlí

Bude to tak trochu připomínat postupy při péči o památkově chráněnou budovu, kterou samozřejmě gymnázium není. Nicméně jde o skutečně velmi cennou architektonickou stavbu, která je brána jako jedna z dominant Kolína. V projektu se počítá také s restaurováním fresek a všech ozdobných prvků.

Původně byla budova sídlem obchodní akademie. Gymnázium zde je od roku 1953, kdy došlo k výměně budov mezi oběma školami.

Dotace ovšem v tomto případě není na pořadu dne. Možností totiž není mnoho. Jak jsme zmínili, nejde o památku a dokonce ani o objekt v městské památkové zóně. "Dotace vzhledem k tomu, že se budova nebude zateplovat, ani v současné době není památkově chráněná, možné nejsou," sdělil nám Kašpar. Finance tak bude muset město nějak zajistit samo. Neměl by to však být problém.

Pokud nenastanou neplánované komplikace, práce by měly začít v následujícím roce. Oprava fasád bude každopádně hodně viditelnou změnou v rámci tváře celého města. "Mám k tomuto místu nostalgický vztah, studoval jsem tam. Byla by paráda, kdyby se fasáda opravila, těším se na to," rozplýval se kolínský rodák Karel Svoboda v jedné z facebookových diskuzí. Tak snad vše klapne...