Paulinie nápojná známá jako guarana: Snižuje chuť k jídlu a pomáhá s migrénou

Guarana je opravdu zajímavá rostlina
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Známe ji jako guaranu, která je schopna skvěle povzbudit a tak trochu nakopnout v době, kdy je člověk unavený. Co ale vše ještě tato rostlina dokáže?

Guarana je popínavá dřevěná liána, která je schopna dorůst až do výšky 12 metrů. Její lodyha je rýhovaná. Listy jsou zelené, lichozpeřené a oválného tvaru. Květy jsou drobné a mají bílou nebo nazelenalou barvu, přičemž vyrůstá v hroznech.

Plodem je malá, červená tobolka sytě červené barvy. Uprostřed je černé zrno, které je obalené dužnatou slupkou. Svým vzhledem hodně připomíná zlé oko. Legenda pak praví, že indiánské dítě bylo zabito hadem a jeho oči daly vzniknout plodům.

Tato rostlina vyrůstá v Jižní Americe, konkrétně ve Venezuele, Brazílii a Uruguay, a to primárně podél toku řeky Amazonky. V současné době je pěstována na rozlehlých plantážích, nicméně 80 % sklizně tvoří volně rostoucí stromy uprostřed amazonské džungle.

Co obsahuje a na co se používá?

Hlavní složkou je kofein, kterého je dokonce hned 4x více než v kávoých zrnech. Obsahuje ale také třísloviny a spoustu vitamínů, jako je A, B1, B3, C a E. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor. Dále jsou obsaženy stopové prvky, jako je selen a stroncium. Guarana disponuje též spoustou aminokyselin.

V rámci Evropy guaranu objevil jezuitský misionář Joao Felipe Bettenford, na konci 17. století totiž podal jako první písemnou zprávu o této rostlině, kde popisoval původní obyvatele amozonských džunglí a jejich vitalitu.

Obecně je obrovskou měrou ceněna jak pro své léčivé účinky, tak také pro umělecké zpracování. Často se z plodů tradičně vyráběly prsteny, náhrdelníky, náušnice, různé amulety, figurky mužů i žen či dokonce zvířat. Evropští imigranti dokonce rádi s guaranou zdobili své domy nebo chaty.

Guarana pomáhá bojovat proti únavě, dokáže také zbystřit mysl, zlepšit koncentraci, soustředění nebo paměť. Napomáhá také proti depresím, úzkosti a harmonizuje centrální nervovou soustavu. Hodně se též užívá při bolestech hlavy a dokáže pomoci i s nepříjemnou migrénou. K tomu všemu má analgetické, antioxidační, hyperglykemické a antibakteriální účinky.

Tato rostlina má také schopnost detoxikovat krev, likvidovat volné radikály nebo napomáhat snižovat krevní tlak. Snižuje ale dokonce i chuť k jídlu, díky čemuž se hodně využívá během hubnutí. Říká se, že po delším užívání může omlazovat pleť a také pomoci při srdečních problémech.

Hodně je oblíbená mezi studenty, kteří mají před zkouškou dospělosti či jiným náročným obdobím. Guarana totiž působí jako pomyslná oáza na mozek, dokáže zrychlit mozkové pochody, zlepšit soustředění nebo zbystřit mysl. Pomáhá ale také posílit nervy. Mnoho studentů si její účinky pochvalují.

Pokud ale chcete, aby opravdu měla takovou účinnost, je třeba splnit několik podmínek. Preparát by se měl užívat nejlépe ihned ráno po probuzení, pokud se cítíte unavení nebo vyčerpaní. Důležité je také dodržovat doporučenou denní dávku a nepřekračovat ji. Při dlouhodobém užívání vzniká tolerance, proto je třeba kúru na chvíli vysadit a poté znovu pokračovat.

Má i svoje mouchy

Ty se ale objeví v případě, když nedodržujete doporučené dávkování. Objeví se ale jen zřídka, spíše vůbec. Pokud se ale některý z účinků objeví, pak se doporučuje vyhledat lékaře. Dostavit se totiž mohou alergické reakce, a to zejména potíže s dechem, otokem rtů, jazyka nebo obličeje. Může se též jednat o nepravidelný tep nebo bolesti na hrudi. Guaranu by neměly užívat těhotné nebo kojící ženy a také lidé, kteří jsou přecitlivělí na kofein.