Centrum Kolína už nebude jedna velká reklama. Radnice přišla s regulací

Kolínské centrum by už tolik reklam obsahovat nemělo
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Není to jen v Kolíně, ale i v jiných městech. Všude nás bombarduje reklama. Radnice chce začít regulovat především tu, která se vyskytuje v samotném centru. Jaký projekt se chystá a jak moc se bude regulovat?

Předmětem celého projektu je ve zkratce pořízení Regulačního plánu městské památkové rezervace Kolín, který by měl v budoucnu zkvalitnit celkovou regulaci a rozvoj v území městského historického jádra.

"Současný Regulační plán města byl schválen zastupitelstvem města v roce 2005 a neodpovídá momentálním potřebám kladených na Městkou památkovou rezervaci Kolín," popsal současnou situaci místostarosta města Michael Kašpar.

Historické jádro by nemělo být plné reklam

Právě tato část města je tak trochu živým místem, kde se v Kolíně koná mnoho kulturních akcí a samozřejmě je hodně navštěvován také turisty. Nejen samotné město, ale také další vlastníci objektů v památkové rezervaci projevili zájem o zachování památkových hodnot v území.

Zakázku na vytvoření regulačního plánu vysoutěžil pražský architekt Pavel Krolák. Ten již pro radnici v minulosti zpracovával i územní plán.

"Nový regulační plán bude sloužit jako nástroj zvyšování a uchování kvality historického prostředí Městské památkové rezervace Kolín. Dále také určí koncept pro obnovu památkově chráněných objektů a stanoví ochranu pro památkové hodnoty a charakter území," vysvětlil nám Kašpar.

Aktualizace plánu byla doporučena nejen městským architektem, ale také ji Kolín konzultoval s Národním památkovým ústavem.

Vznikne motivační dotační program

Ten se však bude týkat další postupné fáze a dotkne se primárně majitelů nemovitostí a podnikatelů v historickém centru právě třeba v rámci vyměny výkladců v jejich obchodech, pokud se tedy rozhodnou využít regulačního plánu a podle něho inovovat.

Celkové výdaje na podobný projekt jsou zhruba 500 tisíc korun. Kolín zde opět využije dotačního titulu, který by měl pokrýt rovných 450 tisíc z celkové částky.

Z městského rozpočtu se tak moc velká částka neukrojí a prakticky zůstane zachován. To už je ale tak trochu tradice ve městě, které je ve využívání všemožných dotací dlouhodobě velmi úspěšné.