Parkování zdarma odzvoní: Nymburk připravil pro obyvatele inovaci

V Nymburku sice nezaparkujete v centru zdarma, ale alespoň můžete platit nově telefonem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Počínaje zářím v centru Nymburka zadarmo nezaparkujete. Řidiči se musí připravit na poplatky a dvakrát nadšeni z toho samozřejmě nejsou. Je tu ale přeci jen inovace, která potěší. Platba totiž bude probíhat dost netradičním způsobem.

Majitelé vozidel se musí připravit ve zkratce na to, že ve všední dny od 6 do 18 hodin a v sobotu od 6 do 12 hodin budou muset za parkování v centru Nymburka zaplatit. To se rozdělí do tří druhů parkovacích zón, které budou označeny příslušnými barvami.

Trojice zón

Radnice se chystá centrum rozdělit hned na tři zóny, přičemž každá z nich bude mít svá specifická pravidla pro parkování. Oranžová zóna bude určena pro místa s parkovacím automatem a týká se pouze náměstí Přemyslovců, Havlíčkovy ulice, části Soudní ulice od náměstí a také obou parkovišť u Obecního domu. V tomto případě i samotní držitelé karet budou nuceni zaplatit příslušný poplatek.

V rámci modré zóny budou oprávněni parkovat pouze držitelé parkovací karty. Tu vydává městský úřad podnikatelům a rezidentům. Třetí zóna bude zelená a smíšená. Nejen, že zde bude umístěn parkovací automat, ale také tu zaparkují i držitelé parkovací karty. Týká se to ulic Dlouhá, Vodárenská, Na Fortně, Na Přístavě, Na Rejdišti, Kostelní náměstí, parkoviště Pod Eliškou, Eliščina třída, Palackého třída a poloviny Soudní ulice směrem k soudní budově.

Inovace ve formě placení mobilem

Pokrok se nezastaví, což pochopil i Nymburk, a připravuje tak možnost zaplatit poplatek za parkování prostřednictvím mobilních telefonů. "Nový způsob placení parkování je určený pro všechny, kteří využívají mobilní aplikace a znají je z jiných měst," přiblížil starosta města Pavel Fojtík cílovou skupinu.

"Přes tuto aplikace je možné parkovat a platit i v Kutné Hoře, Kolíně nebo Poděbradech," uvedl Fojtík, odkud se Nymburk v tomto případě inspiroval. Starosta také uvedl, že vše bude spuštěno počátkem září ruku v ruce s novým parkovacím systémem v historickém centru města.

Jak bude placení telefonem fungovat?

Rada města podpořila chytré parkování prostřednictvím mobilní aplikace smart4city, což je aplikace umožňující placení parkovného v systému tzv. pouličního parkování. Bude to ale pouze jedna z možností plateb za užití parkovacího místa.

Systém má městu primárně umožnit shromažďovat dopravní informace pro zlepšení parkování v Nymburku, ale také zefektivnit využití současných parkovacích míst ve městě a zlepšit dohled nad platební kázní parkujících.

"Řidiči si do svého chytrého telefonu s operačním systémem iOS nebo Android mohou bezplatně stáhnout aplikace a následně pohodlně, rychle a bezhotovostně prostřednictvím elektronického bankovnictví zaplatit za parkovné ve městě," vysvětluje mluvčí Petr Černohous.

"Aplikace také uživateli umožní zobrazení informací o parkování ve městě, jeho historii plateb a prodlužování parkovací doby bez nutnosti se k vozdilu či parkovacímu automatu vracet."

Inovace parkovacího systému se už samozřejmě řeší i mezi obyvateli. Zatím ale spíše převažuje spokojenost. “Když by to pomohlo parkování v centru, tak budu jen rád. Třeba na Palackého třídě ve všední dny není možné zaparkovat,” okomentoval nový systém Petr Brandejs na Facebooku.

V každém případě se ještě uvidí, zda podobný nápad přinese kýžený efekt. To, že se parkování v centru zpoplatní, ještě neznamená, že každý bude platit. Češi jsou národem vynalézavým a především pokud mají možnost, tak za cokoliv neplatí.