Luxusní podzemní kontejnery budou i v Českém Brodě. Přijdou na pořádný balík

Podzemní kontejnery budou brzy i v Českém Brodě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslední dobou velmi populární podzemní kontejnery, které jsou vlastně takovou nenápadnou hudbou budoucnosti, budou i v Českém Brodě. Náklady jsou milionové, ovšem radnici to moc nezatíží. Kde se peníze vzaly?

Český Brod a jeho obyvatelé se mohou těšit na vymoženost moderní doby. V samotném centru města totiž bude již na konci října umístěna hned dvojice nových podzemních kontejnerů.

Český Brod letos hospodaří s rozpočtem okolo 145 milionů korun. Radnice v letošním roce plánuje 18 investičních akcí za zhruba 20 milionů korun.

"Jedny umístíme na Husovo náměstí do parčíku vedle školy, druhé pak pod budovu knihovny na náměstí Arnošta z Pardubic," potvrdil nám starosta města Jakub Nekolný.

Každé zmiňované stanoviště bude disponovat po jednom na papír, sklo a plast. Z kontejneru jsou navenek vidět pouze šachty, kterými se odpad vhazuje. Do designu ulic tak zasahuje naprosto minimálně ve srovnání s klasickými "bednami".

Kolik stojí a co si od nich město slibuje?

Historická centra měst si samozřejmě zaslouží, aby v nich vypadalo vše co nejvíce atraktivně. Právě podzemní kontejnery jsou ideální volbou, jak vlastně přinést do atraktivních míst něco zajímavého a moderního.

Dotaci na podzemní kontejnery řeší i Kolín. Ten má ale vyšší ambice, jelikož jich chce hned deset. Celkové náklady na ně se budou pohybovat okolo 9,5 milionu korun.

"Slibujeme si od toho odstranění plastových kontejnerů na tříděný odpad z historického jádra města, a tím i estetičtější náměstí. Samozřejmě také navýšení třídění odpadu ve městě," ve zkratce vysvětlil Nekolný.

Výběrové řízení na zhotovitele již ve městě probělo a vítězem se stala firma AVE Kolín. Práce by měly odstartovat okamžitě po podpisu smlouvy a přidělení dotace. "Pořízení bude hrazeno z prostředků EU, konkrétně z Operačního programu životního prostředí a rozpočtu města," dodal starosta města.

Podzemní kontejnery jsou v současné době velmi populární. Stojí již například v Kolíně, Kutné Hoře, Příbrami nebo Mladé Boleslavi. Dá se navíc do budoucna očekávat, že se jejich četnost bude zvyšovat.