Chystají se opravy České ulice v Kutné Hoře. Obyvatelům se to ale nelíbí

Česká ulice dostane nový kabát, ale zadarmo to nebude
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ne vždy jsou přání obyvatelů stejná jako záměry radnice. Podobně to vypadá v současné době v rámci projektu oprav České ulice. Ta sice stavební práce potřebuje, ovšem bude kolem nich spousta úskalí. Co se obyvatelům nelíbí?

Česká ulice v Kutné Hoře nutně potřebuje rekonstrukci, a to ne ledajakou, ale rovnou kompletní. V minulém roce odstartovaly pomyslné přípravy na celou akci ve formě nutných prací na vodovodu, plynovodu a také kanalizaci. Letos by se vše mělo zakončit povrchovými pracemi.

Čeká se zpracování uzavírky

Jenže než veškeré stavební práce ve zmíněné lokalitě středočeského města začnou, tak se ještě musí vyřešit potřebné formality, které leckdy zaberou poměrně hodně času. "V tuto chvíli byla podepsána smlouva s dodavatelskou firmou, zpracovává se uzavírka ulice, kterou odsouhlasí policie ČR a odbor dopravy, a následně začne realizace samotná," poskytl nám informace Jan Trávníček z odboru investic kutnohorské radnice.

V tomto roce by se ulice měla dočkat nových chodníků a také povrchu vozovky. Ten by měl být ze žulové dlažby, na samotné silnici budou použity nepříliš oblíbené kostky, ze kterých většině řidičů naskakuje husí kůže. Podmínkou odboru památkové péče ale bylo, že celá ulice bude vydlážděná, tudíž jiná varianta tak nějak vůbec nebyla.

Rekonstrukce přinese omezení

Sice se bude zvelebovat celá ulice, ale nebude to zadarmo, minimálně pak samotní obyvatelé a řidiči zaplatí poměrně nepříjemnou daň. Celá komunikace totiž bude během stavby zavřená, což samozřejmě přinese problémy se zásobováním a také přístupu obyvatel do domů. K tomu všemu se dají očekávat i výpadky elektřiny a další problémy.

"Vše je v režii policie a odboru dopravy Kutná Hora, objízdné trasy budou teprve stanoveny," vysvětlil Trávníček fakt, že fáze příprav ještě není dořešená a je potřeba nechat radnici ještě určitý čas. "Očekáváme zahájení prací v horizontu 2 - 3 týdnů. Samotná doba realizace jsou pak tři měsíce od zahájení prací."

To jsou na druhou stranu poměrně pozitivní informace, jelikož tříměsíční nepohodlí, na jehož konci bude celkově opravená ulice, bezesporu stojí za to. Holt když se seká dříví, tak létají třísky a vždy je něco za něco. Lidé už ale řeší, co rekonstrukce přinese. Problémy by mohly být s parkováním v ulici. "Budu nucen parkovat mimo ulici, snad budou dodrženy termíny a nebude se klasicky prodlužovat," strachuje se Michal Kadlček.

"Jako u jiných staveb obdobného charakteru se opravy povrchů provádějí postupně, čímž bude zajištěna možnost pohybu chodců," zčásti uklidnil obyvatele Trávníček. Samozřejmě ale budou omezení, a to i v rámci obslužnosti.

Radnice ale slibuje, že to vše bude pouze na dobu nezbytně nutnou v rámci provedení stavby. Tak doufejme, že to tak bude vypadat i v reálu. Známe totiž, jak to s podobnými termíny dopadá.