EU řinčí zbraněmi: Bezpečnost Česka v ohrožení, je třeba se připravit na migrační vlnu

Čeká něco podobného i Česko?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

To, o čem se zatím jen potichu špitalo, je tu v plné parádě. Evropská unie už zcela otevřeně hrozí Česku soudem a obří pokutou v případě, že nepřijme 2 600 uprchlíků tak, jak Brusel nařídil. Zatím jich na našem území máme dvanáct, od loňského léta nepřišel žádný.

Podlehnout nátlaku, nebo si stát za svým i za cenu sankcí? To je otázka, kterou bude muset česká politická reprezentace urychleně vyřešit. Konkrétně během necelého měsíce. Přesně tolik času Praha dostala, jinak se bude zpovídat u Soudního dvora Evropské unie. Pokud by soud rozhodl v neprospěch Česka, znamenalo by to zaplatit zhruba čtvrt miliardy pokutu a počítat s penále za každý den, kdy bychom dále odmítli respektovat nařízení EU.

Je to zásah do suverenity státu?

Nejsme v tom sami, stejné výhrůžky mají na stole také vlády v Polsku a Maďarsku. Podle eurokomisaře pro migraci žádná z těchto zemí nepředložila takový argument, který by ji opravňoval nedodržovat zadané kvóty. Český ministr vnitra Milan Chovanec už dříve prohlásil, že na území Itálie a Řecka momentálně není nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokaci, a tím pádem je jakákoli nabídka na přijetí byť jediného člověka z české strany bezpředmětná. Dalším argumentem je, že k nám vlastně ani nikdo nechce, protože uprchlíci touží po Německu či Švédsku. 

Bohuslav Sobotka: "Česká vláda opakovaně upozorňuje na nefunkčnost celého systému kvót. Do června letošního roku mají relokace úspěšnost pouhých 15 procent a s jejich naplňováním má problém většina členských států."

V každém případě to nevypadá, že by česká politická scéna měla v plánu ustoupit evropskému diktátu. "Evropská komise tento unáhlený krok nazývá "odůvodněné stanovisko". Já tedy nevidím žádné odůvodnění, aby suverénní stát byl nucen přijímat uprchlíky na základě centrálních kvót, které navíc prokázaly svoji nefunkčnost a proti kterým jsme hlasovali. Jen pro ilustraci, ze 160 tisíc uprchlíků, které chtěla EU během roku přerozdělit, se zatím rozdělilo maximálně 25 tisíc a lhůta vyprší v září tohoto roku," má jasno místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

 

Demokratické nástroje končí

Podle středočeského lídra hnutí SPD pro nadcházející parlamentní volby Jiřího Kobzy v případě uprchlické krize končí demokratické nástroje. "Itálie je přetopený kotel, vozí tam pět, šest tisíc migrantů každý týden. Funguje tam snad patnáct různých neziskovek. Komu patří? Myslím, že samotným pašerákům. Itálie ty lidi nemá šanci odmítnout, protože jsou deklarováni jako trosečníci zachránění na otevřeném moři. Není ale možné, aby je pouštěli do vnitrozemí. Dobře, vytáhli vás u Lybie, tak proč je vezou do Itálie?" kroutí hlavou bývalý diplomat. 

Navíc je prý důležité připravit se na migrační vlnu Evropanů. "Půjde o lidi, kteří budou vytlačeni invazí "uprchlíků". Nedávno jsem se bavil s několika Němci, kteří přijeli na návštěvu, a jejich slova byla mrazivá. Říkali, my už jsme to prohráli, vy jste poslední naděje Evropy. A poslední baštu je třeba bránit." Obranu, i když možná je tak razantní, schvaluje i Udženija. "Uprchlíkům nejlépe pomůžeme na místě, když se v jejich zemích obnoví stabilita a budou se moci co nejdříve vrátit. Žádné umělé přerozdělování ještě nikdy nikomu dlouhodobě nepomohlo."

Pokud by došlo k hlasování o kvótách, Visegrádská 4 včetně Česka nemá šanci. Na půdě EU nemá dost spojenců.

Pravidla musí být stejná pro všechny

Podle ní jde o naši národní bezpečnost a suverenitu na dlouhé roky dopředu. "Česká politická reprezentace se v tomto musí sjednotit a jakýkoli nátlak v tomto smyslu ustát i za cenu laciných "pokut" ze strany EU," dodává rodačka z Bělehradu. Současnou situaci vnímá jako problém také předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Zejména prý jde o právní otázky, přes které zkrátka nejede vlak a není možné je přehlížet.

"Islamizace Evropy vnímám jako problém, pokud nebudou platit pravidla stejná pro všechny. Ve většině zemí platí zákon, že člověk může mít pohlavní styk od od patnácti let. A najednou si někdo podle práva šaría vezme dvanáctiletou manželku. Tak buď platí A, nebo B, obojí nejde. Není možné, aby nebyly respektovány evropské zákony a pravidla. Samozřejmě jsem pro svobodu náboženství a vyznání, ale musí se dodržovat ústavy daných zemí."