Grilovačky jsou v plném proudu, ale pozor: Nadměrná konzumace masa zkracuje život

S masem by se to rozhodně nemělo přehánět
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je v plném proudu, večery bývají hodně teplé a doslova lákají k různým grilovačkám, které jsou spojené s nadměrnou konzumací masa. Kromě toho, že ho naše tělo prakticky nepotřebuje, navíc zkracuje život. Kolik masa by se mělo jíst, aby to nemělo podobný vliv na náš organismus?

O tom, že lidské tělo není stvořené pro konzumaci masa v podobně vysoké míře, kterou preferuje společnost, netřeba psát, to je notoricky známý fakt. Pojídání masa je velkým hitem během grilovaček, málokdo totiž dá přednost grilované cuketě před hezky dorůžova propečeným hovězím rumpsteakem.

Nebudeme teď řešit, co s naším tělem a zažíváním obecně dělá nedostatečně tepelně upravené maso, maso pochybné kvality či naopak maso, které jsme propekli moc a jsou na něm černé uhlíky. Zaměřme se na konzumaci jako takovou.

Kdo jí hodně masa, žije krátce

To rozhodně není žádný výmysl, ani v dalších řádcích neuvidíte žádné promo na obchod s vegetariánskou či veganskou výživou. To je fakt, který je potvrzen studií ze Švédska. Ovoce a zelenina navíc něco podobného nejsou schopné vyvážit.

Vědci z lékařské univerzity Karolinska Intitutet ve Stockhölnu měli dlouhých 16 let pod dohledem více než 75 tisíc lidí různého věku. Sledovali primárně, jaký má vliv konzumace masa na délku jejich života. Za tímto účelem shromaždovali osoby podle stravovacích návyků a rozdělovali je do skupin.

Na samotném konci pozorovacího období se ukázalo, že úmrtnost ve skupině s nejvyšší kozumací masa (nad 117 gramů za den je o 21 % procent vyšší než ve skupině s nejnižší konzumací masa (pod 46 gramů na den). Vedla samozřejmě úmrtí díky kardiovaskulárním onemocněním, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.

Zelenina ani ovoce nepomohou

Součástí studie bylo také zajímavé pozorování, zda by třeba spotřeba ovoce a zeleniny mohla negativní účinky při vysoké spotřebě masa vykompenzovat. Bohužel to neplatí. Zvýšená mortalita totiž byla u osob, které pojídaly i zeleninu a ovoce, naprosto stejná.

Maso je dost možná vůbec nejkontroverznější potravinou vůbec. Na vhodnost masa pro lidskou výživu není jednoznačný názor. Existuje spousta lidí, kteří nejedí vůbec žádné maso nebo jen některých druh, a to už z etnického přesvědčení, náboženského vyznání nebo i ze zdravotních či jiných důvodů. 

Co to v reálu znamená? No vlastně už to, že takový jeden řízek nebo dvě klobásky denně znamenají, že si podle švédských odborníků zkracujeme život. A je jedno, jestli se jinak stravujeme zdravě a máme ke kusu masa pořádný kopec zeleniny.

Nadměrná konzumace masa tudíž prokazatelně škodí zdraví, jídelníček by se tak u mnoha lidí měl přehodnotit. Zařadit by do něj místo masa měli více zdraví prospěšných potravin, jako je ovoce, zelenina, ryby a celozrnné produkty.

Mluví se o tom, že by se během týdne měly sníst maximálně dvě porce čerstvého masa a je celkem jedno, jestli je to vepřové, hovězí nebo třeba telecí. Zpracované masové produkty, jako je například klobása, šunka nebo salámy, bychom pak měli konzumovat maximálně jednou týdně a porce by neměla překročit 50 gramů! Každá další porce a gram už prokazatelně škodí zdraví.