Úřady přitvrdily: Dosud nejvyšší pokuta kvůli EET činí 150 000

Doposud finanční úřady vydaly ve správním řízení 114 rozhodnutí o pokutě v celkové výši 1 769 000 korun
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Kontroly pokračují a přitvrzují. Evidence elektronických tržeb už se nevyhne nikomu a ten, kdo se pokusí uniknout, platí vysoké sankce. Česká finanční a celní správa je neúprosná. Průměrná pokuta, kterou na místě při kontrole vyměří, činí osm tisíc korun. Ve správních řízeních je pak téměř dvojnásobná.

Úřady od spuštění povinnosti elektronické evidence tržeb provedly celkem 45 790 kontrol, a to za posledních osm měsíců. Pochybení bylo zjištěno v 6 339 případech. Někteří byli kontrolovaní opakovaně. Statistiky uveřejnil server Podnikatel.cz. Celkově eviduje tržby elektronicky 152 853 poplatníků.

Nejvyšší pokuta

Rekordní sankce, kterou kontroloři uštědřili, padla ve výši 150 000 korun. „Pokuta byla kontrolovanému subjektu uložena za to, že opakovaně porušoval povinnosti vyplývající ze zákona o EET v jeho dvou provozovnách,“ potvrdila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Podnikatel prý dokonce několikrát nevystavil účtenku. Jednalo se o podnikatele z pohostinství. Pokuta už nabyla právní moci, majitel pohostinství se neodvolal.

Někteří hospodští tvrdí, že nestíhají zanášet údaje do přístroje. Často tak činí až po uzavření restaurace. 

Zatímco ještě na začátku byla průměrná výše sankce necelých pět tisíc korun, v dubnu už částky sahaly přes šest tisíc. Aktuálně finanční správa eviduje 919 vydaných platebních příkazů v celkové částce 7 237 800 korun.

Práci úředníkům z finančního úřadu ulehčuje právě možnost sankcí na místě. „Od 1. července můžeme řešit lehká provinění blokovou pokutou na místě. A to až do výše 10 tisíc korun. Díky tomuto kroku se projednání celé situace významně urychlí,“ pochválil si ředitel Finančního úřadu pro Karlovarský kraj Čestmír Kubera.

Klíčová slova:
EET