Středověký most v Kamenných Mostech prochází rekonstrukcí. Skrývá tajemství?

Starobylý most by si měl po rekonstrukci zachovat svou tvář
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Rekonstrukce atraktivního velmi starého mostu momentálně probíhá v obci Kamenné Mosty. Přítomni budou i archeologové a je možné, že se najde nějaký atraktivní nález. Jak moc ale uzavírka mostu ovlivní dopravu?

Vesnice Kamenné Mosty má jednu velkou zajímavost, leží v ní atraktivní středověký most, který momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Během ní bude proveden i archeologický průzkum a reálně hrozí, že by se mohlo nalézt něco velmi zajímavého. Přeci jen most je velmi starý a žádná rekonstrukce se v něm neprováděla už opravdu velmi dlouho.

Práci budou mít i archeologové

Může to znít jakkoliv neuvěřitelně, ale právě středověký most rozděluje maličkou vesnici na dvě části, a to severní a jižní. Opravy jsou již v plném proudu. "Opravy na místě momentálně probíhají a trvat budou až do konce dubna následujícího roku. Práce se budou týkat očištění, přezdění zábraní a také zpevnění kleneb," popsal v krátkosti starosta obce Žleby Vladimír Šindlář.

Vesnice Kamenné Mosty je částí obce Žleby v okrese Kutná Hora asi 3 km jižním směrem od obce. Vesnicí protéká říčka Hostovačka, která je přítokem Doubravy.

Nikdo přesně neví, kdy byl most vystavěn, a díky tomu je poměrně vysoká pravděpodobnost, že se na tomto místě najde něco historicky cenného. Most v Kamenných Mostech je totiž datován až do 14. století a i lokalita hodně napomáhá k tomu, že by se zde mohlo leccos objevit.

"Možnost podobného nálezu je vlastně vždy, tudíž to nelze vyloučit ani v tomto případě. Bude tam dohled památkového ústavu, dorazit by měli také archeologové z Kutné Hory. Může se něco objevit v zákopu, jelikož bude sundán povrch a zásyp v klenbách," popsal Šindelář.

Most bude během rekonstrukce zcela uzavřen a vesnice bude tak trochu rozdělena na dvě části. Do té severní bude možnost přijet od Žlebů, naopak do jižní pak od Golčova Jeníkova. Hlavně na samotné obyvatele a případné turisty ale také bylo myšleno, vytvořena totiž bude v inkriminované lokalitě provizorní lávka pro pěší.

Vesnice je po starobylém kamenném mostu přes říčku pojmenována. Ten disponuje třemi oblouky a je dvakrát zakřivený. Je postavený z lomového zdiva, a to včetně parapetů. Pochází nejspíše ze 14. století, ovšem jeho stavitel není znám.

Podle jedné z verzí se na stavbě podílel benediktinský klášter ve Vilémově, jelikož most leží na cestě od Žlebů ke klášteru. Před šestnácti lety bylo zdivo mostu sanováno betonovým nástřikem.