Rekonstrukce školky v Úvalech dostává trhliny. Co neočekávaného se na místě událo?

Děti mateřskou školku ještě nějaký ten pátek nebudou moct plnohodnotně využívat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Můžete plánovat, jak chcete, ovšem často se stává, že se vám pod nohy dostanou klacky a vše se podstatně ztíží. Podobně by nyní o situaci okolo rekonstrukce školky mohla mluvit úvalská radnice. Jak situaci vyřeší a jak moc finančně náročný celý projekt nakonec bude?

Vše vypadalo na papíře hezky, odstartovalo se na začátku letních prázdnin, kdy byl objekt školky nevyužívaný, a skončit se mělo ve druhé polovině října. Bohužel, jak už se to stává, rekonstrukce se prodlouží.

Školka se během dvou měsíců měla dočkat nové fasády, zateplení, oken, opravy teras a také instalace nové rekuperační jednotky, která má snížit spotřebu energií a jako bonus ještě zajistit dětem a učitelkám příjemný čerstvý vzduch.

Co průběh rekonstrukce narušilo?

Jelikož se na MŠ Kollárova v Úvalech nerekonstruovalo opravdu hodně dlouho, dalo se tak trochu čekat, že pracovníky může něco překvapit. To se bohužel stalo a není to zrovna příjemné zjištění.

Mateřská školka Kollárova byla postavena v roce 1979 a za dva roky tak oslaví 40 let své existence. Za celou dobu se ale nedočkala žádné větší konkurence.

"Při provádění stavebních prací bylo v průběhu odstraňování stávajících konstrukcí zjištěno, že po odkrytí krycí lehké části obvodového pláště byla na místě indentifikována výplň tvořená sendvičovou konstrukcí s tepelnou izolací z minerální vaty do celého rastru s vnitřním i vnějším povrchem z azbestocementových desek," popsal problém místostartosta města Vítězslav Pokorný.

Následoval odborný rozbor inkriminovaných částí a byla potvrzena přítomnost azbestu. "Z tohoto důvodu se náklady zvýší odhadem o cca 5 milionů korun," smutně podotkl Pokorný a také nám sdělil, že částka obsahuje i náklady na provizorní prostory pro mateřskou školku z důvodu nutnosti zahájení školního roku.

Na podobnou akci navíc není dotace, a tak je kompletně placena z vlastních finančních zdrojů města Úvaly. Celkové náklady na stavební práce o dílo jsou 11 834 951 Kč vč. DPH. Samozřejmě se počítá s tím, že již žádné další komplikace nenastanou, jelikož rozpočet města bezesporu není nafukovací a další volné finance se v něm již lehko hledat nebudou.