Zeman schválil zákon: Osmnáctiletí strážníci jdou do ulic, bez zbraně a bez majáčků

Není přeci jen 18 let u strážníků trochu málo? Co myslíte?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Až potkáte na ulici náctileté strážníky, tak se nedivte. Nejde totiž o kostýmy na maškarní bál, tihle školáci vás klidně mohou zastavit a zkontrolovat. Jejich pravomoce budou sice omezené, ale i tak vám mohou tito absolventi středních škol zavařit. Zbraň u nich ale nehledejte.

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který umožňuje přijmout do služby k městské policii i uchazeče ve věku 18 let. A to už od příštího roku. Dosud muselo být zájemcům o tento post minimálně 21 let.  

Na zbraně mohou zapomenout

Jelikož zbrojní průkaz pro výkon povolání v 18 letech nelze získat, na pistole si budou muset počkat ještě tři roky. Stejně tak si na auto nemohou dát policejní maják. I tak by ale mladíci mohli vyřešit problém s nedostatkem lidí. „Díky tomuto kroku by se městská policie mohla stát zajímavým zaměstnavatelem pro čerstvé absolventy středních škol,“ uvedla vedoucí kanceláře ředitele pražské městské policie Irena Seifertová.

Sborům městské policie chybí asi desetina lidí. Na jejich úbytku se podepsal zákon přijatý v roce 2009, který příslušníkům městské policie přikázal minimálně středoškolské vzdělání s maturitou.

Podmínky k nástupu 

V praxi se ke strážníkům stejně dostane většinou až devatenáctiletý absolvent. Jednou z podmínek je totiž složení maturity. Přeci jen jde ale o velmi mladé, většinou nezkušené lidi. Před nástupem by měl být člověk už trochu vyzrálý. Uchazeči musí projít i psychotesty, které nejsou zcela jednoduché. Starší strážníci mají tak oprávněné obavy. Co se týče řízení auta, jen si vzpomeňme, jak zdatnými řidiči jste v osmnácti byli. Na žádné velké zásahy to nevypadalo, že...?