Policie vydala hrozivé prohlášení o nelegální technoparty: Šlo o pochybení?

 

Plné ruce práce měli policisté na louce poblíž Osečka s neohlášenou technoparty. Na místo se totiž postupně sjelo hned 5 tisíc příznivců, a to nejen z České republiky, ale i z mnoha okolních zemí. Jak vše probíhalo a kolik osob bylo zadrženo?

Neohlášené technoparty jsou již takovou tradicí o letních prázdninách. Jedna taková se udála i během uplynulého víkendu, a to na louce u obce Oseček na Nymbursku. Podobné akce nejen ruší obyvatele, ale také přínašejí spoustu přestupků a nepořádku.

"Dva dny po sobě jsme nemohli spát, nakonec jsme raději jeli na návštěvu do Prahy a požádali sousedku, aby nám dala vědět, až to vše skončí," popsala Karolína Tmavá na jedné z facebookových diskuzí a nebyla samozřejmě sama, kdo si stěžoval a trpěl.

Policie ihned po oznámení reagovala. Spojila se s majiteli pozemků, obsadila příjezdové cesty a začala zakazovat dalším účastníkům vstoupit na pozemek. Problémem byl fakt, že se již v té době na louce o rozloze cca 32 ha nacházelo obrovské množství lidí, kteří zahájili budování soundystémů a hudební produkce.

Problém se začal nafukovat

Další desítky "technařů" totiž na pozemek najíždělo živelně přes pole mimo příjezdové komunikace, čemuž se samozřejmě velmi těžko zabraňovalo. "Vozidla ostatních účastníků způsobila dopravní kolaps na silnici I/38 a dálnici D11 v okolí exitu 39 - Poděbrady Kluk," sdělila nám tisková mluvčí PČR Nymburk Petra Potočná s tím, že s ohledem na bezpečnost bylo rozhodnuto o částečném odblokování příjezdových cest na louku.

Policisté opakovaně vyzývali účastníky, aby ukončili produkci a opustili nelegálně obsazené pozemky. Jenže ti na výzvy absolutně nereagovali, na což příslušníci reagovali tím, že se pokusili o zamezení hudební projekce zajištěním některých komponentů. “Někteří účastníci neuposlechli a začali klást pasivní odpor s cílem soundsystémy bránit, čímž vyvolali davovou reakci,” popsala Potočná.

Policie tak musela přistoupit k agresivní formě řešení celé situace a připravit se na použití donucovacích prostředků a také pokračovat ve shromažďování potřebných sil a prostředků. Do opatření se postupně dostávalo čím dál více policistů. Ve třetí den akce už jich bylo hned 450, z čehož hned 307 bylo těžkooděnců ze speciálních pořádkových jednotek.

Nátlak policie přinesl své ovoce

Policii už pomalu začala docházet trpělivost, a tak se rozhodla, že ještě více zintenzivní výzvy k ukončení akce. “Výzvy se začaly distribuovat i v tištěné formě a za pomocí LRAD ve třech jazycích, ač potom začala většina účastniků prostor opouštět,” popsala tisková mluvčí PČR Nymburk a také uvedla, že poslední šestice soundsystémů přestala hrát až v okamžiku, kdy před ně nastoupili policisté pořádkových jednotek.

Oseček je obec, která leží v okrese Nymburk, asi 5 km jihovýchodně od města Poděbrady. 

U odjíždějících řidičů policisté prováděli testy na návykové látky, přičemž byla zjištěna řada přestupků. Rovněž se řešily přestupky v rámci neoprávněného držení návykových látek a hned šestice trestných činů. “V jednom případě se podařilo podezřelé zadržet bezprostředně po spáchání trestného činu poškození věci - sprejerství,” vysvětlila Potočná.

"Nyní vyhodnocujeme pořízené záznamy a budeme odevzdávat příslušným správním orgánům k projednání ostatní delikty, jako např. rušení nočního klidu nebo neoprávněné podnikání." Celá bezpečností akce byla ukončena až po třech dnech usilovného boje.

Šlo o pochybení?

Nyní se samozřejmě kupí spekulace o tom, zda mohla policie při řešení podobné akce postupovat jinak. K zamyšlení je skutečnost, že se akce zúčastnilo obrovské množství lidí. Opravdu nemohla přijít ze strany příslušníků již předběžná akce?

"V současné době se jedná o velice organizovanou skupinu osob, která samozřejmě využívá nové technologie a sociální sítě," sdělila nám Potočná s tím, že zjistit místo s časovým předstihem nebylo možné.

Hodně se mluvilo také o možném postupu, při kterém by policie jednoduše odstřihnula aparatury přímo od zdroje. To ale také podle tiskové mluvčí nebylo možné. "Samozřejmě by to bylo jako jediné funkční, nicméně by byl poškozen cizí majetek a policie by se mohla dopustit protiprávního jednání. Možné by bylo některé věci zajistit, avšak za předpokladu zákonného opatření," dodala Petra Potočná.