Pokuta vám hrozí za otevřené okno u auta i za tmavou fólii. Kolik a proč to tak je?

Staženého okýnka si užívejte pouze, když jste v autě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už je to tak. Občas prostě musíme dodržovat pravidla, se kterými se úplně neztotožňujeme. Určitě to znáte. Ať už je to doma, nebo v zaměstnání, někdy je to prostě otrava. I některá psaná oficiální pravidla, tedy zákony, se nám nemusí líbit, ale co naděláme. Jeden takový, který přijde některým řidičům absurdní, je zákon týkající se otevřeného okna u auta. Že to slyšíte poprvé? 

Venku přesahují teploty třicet stupňů, v autě se nedá dýchat a z klimatizace vás bolí v krku, a tak si prostě chcete nechat otevřená okna u zaparkovaného auta, abyste do něj mohli za chvíli v klidu nasednout a ulevili tak organismu. Jenže... Pozor na to, abyste neulevili i svojí peněžence. Zákon je zákon. A v tomto případě mluví jasně.

„Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba.“ No, zcela jednoduše. I když jde o váš majetek a vy riskujete průšvih, nemůžete si dělat, co chcete. Pokud byste například odmítli pokutu a odjeli, případ by pak řešil odbor dopravy a pokuta by byla cca 1 500 korun. Možná se vám to zdá jako nesmysl, ale je to tak. Policisté i městští strážníci vám mohou dát pokutu za to, že jste nechali u auta pootevřené okénko.

Zpozornět by měli i majitelé kabrioletů. Právě oni nechávají často stažené střechy u svých krasavců.

Je to přehnané, nebo logické?

Zdá se vám to přehnané? Možná ano, ale... Strážníci, kteří objeví auto s otevřeným oknem, vám jen chtějí pomoci. „Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba. “Bezpečnost jiného vozidla sice otevřené okno neohrožuje, ale jiná osoba je zneužít může. 

Za co dalšího můžete dostat pokutu?

Co když vám do auta vletí vosa? „V takovém případě by to bylo bráno jako přitěžující okolnost. Jenom to, že vám do auta vletí hmyz, ale ovlivnit nemůžete, takže za to pokutu nedostanete. Je ale důležité zachovat klid a hmyzu se zbavit bezpečně,“ uvedl expert na dopravu Roman Budský.

A co taková fólie na sklo? Tedy jeden ze způsobů, jak zachovat v autě příjemné klima. Tady máme další omezení. Její používání je povoleno jen na zadních oknech. U nás za ztmavení předních oken hrozí pokuta až 2 500 korun, v Německu 90 eur (2 340 korun) a ve Francii dokonce 135 eur (3 510 korun).

Klíčová slova: