Obecní dvůr v Kolíně bude bezpečnější. Radnice provádí klíčové úpravy

Parkování u obecňáku se možná omezí, ale přinese to větší bezpečnost
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Oblíbené parkoviště na Obecním dvoře mění svoji podobu. Konečný výsledek by měl přinést bezpečnější průjezd aut směrem k takřka dokončenému bytovému komplexu v přilehlé Václavské ulici. Jak toho chce radnice docílit?

Hlavním cílem radnice v rámci tohoto projektu optimalizovat dopravu tím způsoben, aby byl možný bezpečný průjezd z Legerovy ulice právě do Václavské. Kolín si již v minulosti nechal vypracovat od ČVÚT dopravní studii na organizaci dopravy v této inkriminované lokalitě.

Co by to znamenalo v praxi? No úplně jednoduše fakt, že se samotné parkování posune do levé části, a to ve směru jízdy od Legerovy ulice. V rámci pravé strany pak bude situovaný již pouze vlastní průjezd.

"Vše momentálně řeší odbor dopravy s dopravní policií, a to vzhledem na novou bytovou výstavbou u Obecního dvora. Z části parkoviště vlastně vzniká místní komunikace," vysvětlil nám místostarosta Tomáš Růžička.

Omezení parkovacích míst

V rámci této úpravy by sice mělo dojít k větší bezpečnosti lokality, nicméně také ubude parkovacích míst. To by ale neměl být až takový problém, jelikož parkoviště dlouhodobě vykazuje prázdná místa a nikdy tu není problém s umístěním vozu.

Chytré parkování v reálu znamená placení přes aplikaci smartphonu. Řidič tak neobdrží lístek, ovšem v aplikaci si navolí SPZ auta a GPS modul v telefonu sám zadá, na jakém parkovišti stojí.

Nyní navíc bude možné zaparkovat a nebát se, že pod kola vběhne řidič, který zrovna poletí platit k parkovacímu automatu. "Mně rozhodně méně míst vadit nebude, nikdy jsem tu problém zaparkovat neměl. Horší už to bylo s průjezdem, jenž někdy opravdu není jednoduchý," uvedl na jedné z internetových diskuzí řidič Karel Peroutka.

Zatím jen dočasné řešení

Nové úpravy systému dopravy, které zahrnují konkrétně umístění betonových bloků, by měly být spíše dočasným řešením. Bude se testovat, zda je taková varianta do budoucna vůbec využitelná. Pokud se ovšem osvědčí, dá se očekávat, že město následně zadá úpravy do stále a především více esteticky atraktivní podoby.

"Na organizaci parkoviště se momentálně pracuje, nebude to ale nic definitivního, chceme to nejdříve pořádně vyzkoušet," popsal Růžička. "Teprve po dokončení opravdu přínosného řešení bude parkoviště zahrnuto i do systému chytrého parkování."