Postrach řidičů v Mladé Boleslavi: Na co si dávat pozor?

Tak to vypadá, když ztratíte kolo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zatím neznámý pachatel si z řidičů udělal velmi nebezpečnou legraci. Začal povolovat šrouby na kolech u zaparkovaných aut. Policie je zatím bezradná. Kde raději neparkovat a jak povolený šroub poznat za jízdy?

Přes sociální sítě se začalo šířit několik zpráv o tom, že v oblasti okolo Kauflandu a na parkovacích místech kolem Modré hvězdy v Mladé Boleslavi někdo povoluje šrouby na kolech aut. Z komentářů vyplývá, že se s tímto problémem za poslední týden setkalo hned několik řidičů. Hodně nepříjemné je především to, že někteří si zatím vůbec všimnout nemuseli.

"Jeden šroub jsme měli tak vytočený, že jsem si toho všimla, když jsem nastupovala. Štěstí, že to bylo na předních kolech, kolem zadních jsem nešla a možná bych to opravdu přehlédla. Naprosto nechápu člověka, který tohle udělá. Nechci ani domýšlet, co se mohlo stát, když vezu děti," popisuje svou zkušenost majitelka Renaultu Jana Mezerová. Není sama, další řidiče potkalo přesně to samé. Zvláštní je, že si na všech autech zatím neznámý vandal vybral právě přední kola. "Nechápu, že ho policie ještě nechytila. Vždyť právě kolem Kauflandu musí být nějaké kamery. Evidentně to nejsou případy, které by proběhly během jediného večera. Někdo přece musel něco vidět," myslí si Jan Horný. 

Mladoboleslavská policie případ sice zaznamenala a okamžitě začala situaci prověřovat, jenže zatím moc informací nemá. "Případ prošetřujeme, momentálně ale více informací nemáme," potvrdila tisková mluvčí policie Eva Hašlová.

Jak poznat, že máte povolený šroub?

Všichni řidiči z Mladé Boleslavi by měli zbystřit a před každou jízdou pečlivě zkontrolovat kola. Povolené šrouby totiž mohou znamenat tragickou autonehodu. "Povolení šroubů je velmi snadné, na většině aut stačí i obyčejný klíč. Je to přitom extrémně nebezpečné. Dokonce i v malé rychlosti mohou být následky katastrofální," myslí si autotechnik Petr Macků. 

Existuje účinná obrana. Jde o bezpečnostní šroubky, které se dají povolit jenom speciálním klíčem. Odradit vandaly by mohly i krytky na šrouby nebo rovnou na celá kola. Jenže ty dnes má jen málokdo, spíše bývají u starších aut. 

"Nejlepší je vizuální a pohmatová kontrola. Pokud něco není v pořádku, rozhodně nesedejte do auta," říká Petr Macků. "Jestliže už do auta nasednete a jedete, může se vám zdát, že volant zvláštně vibruje a kmitá. V tom případě co nejrychleji zastavte a zkontrolujte dotažení kol," radí automechanik. Povolené dotažení je velmi nebezpečné i proto, že se nemusí projevit hned. Jenže po několikáté jízdě, když se rozjedete rychleji, může kolo uletět úplně. Auto se v tu chvíli stává neovladatelným, stejně tak i letící pneumatika.

Tento velmi hloupý žert může ve finále stát životy mnoha lidí. Nezbývá, než doufat, že se pachatel zalekne následků svých činů a přestane řádit. Nebo věříte, že ho dopátrá policie?