Zloděj okapů na Příbramsku: Kolik si vydělal a jak se dá odcizení bránit?

Zloděj byl zachycen na kamerový záznam většinou zezadu, dával si velký pozor. Využil doby, kdy byli majitelé pryč. Škoda se odhaduje na 50 tisíc korun
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Policisté z obvodního oddělení Dobříš pátrají po totožnosti neznámého muže v souvislosti s krádeží měděných okapů. Muž vnikl na soukromý pozemek rodinného domu, kde ho ale stačily zachytit kamery. Jaká byla škoda a za kolik se dá takový okap vlastně prodat?

V obci Křížov na Příbramsku dosud nezjištěný pachatel vnikl na oplocený pozemek rodinného domu a následně odcizil 100 metrů měděných okapů. Majitel nemovitosti si předběžně vyčíslil škodu na padesát tisíc korun. V době vloupání a krádeže nebyli majitelé doma.

Kamerový záznam může viníka odhalit

"Policisté v rámci provedeného šetření zajistili kamerové záznamy, kdy po jejich vyhodnocení zjistili, že v inkriminované době se v místě odcizení okapů pohybovala neznámá osoba, kdy se pravděpodobně jedná o muže středního věku, který má na sobě oblečenou bundu s kapucí. Kapuci v maskáčovém provedení má nataženou na hlavě a spodní část obličeje si zakrývá světlou látkou nebo kuklou. V horní zadní části bundy, v místě napojení rukávů, je umístěn proužek z reflexního materiálu," popsal pachatele Zdeněk Chalupa, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Policie se obrací na občany a případné svědky. Kamerový záznam sice nezachycuje celou tvář pachatele, ale i tak věří, že by ho někdo mohl poznat. 

Kam míří kroky zloděje okapů?

Na krádeže okapů, plechů, kabelů a dalších věcí, které mohou později prodat ve sběrném dvoře, se poslední dobou stále více zaměřují v menších obcích. Získají tak peníze na alkohol, cigarety a drogy. Zatímco majitel koupí 3 metry okapu za 300-500 korun, zloděj ho pak prodá za pár korun. Podle policie jsou ale hlášeny i případy, kdy zloděj sběrných surovin ukradl například akumulátory a měděné kabely.

Hotovost ve sběrně? Podle vyhlášky ne!

Vyhláška z ministerstva životního prostředí platná od 1. března 2015 říká, že pokud jdete se starým kovem do sběrny, nedostanete žádné peníze v hotovosti, jak tomu bylo dosud. Nepoctiví sběrači kovů a zloději okapů by tak měli mít smůlu. Vyhláška doslova zakazuje sběrnám hotovostní platby při výkupu kovů. Jelikož ale krádeže pokračují, buď jsou zloději neinformovaní nebo kovy přeci jen někdo "na černo" vykupuje... Pokud patříte k těm slušným a chcete dát nepotřebný kov do sběrny, nemusíte se obávat, že za něj nedostanete zaplaceno. Sběrna vám zaplatí za vše, co odevzdáte, ale pouze bezhotovostní platbou.

Jak se bránit? 

Bohužel ani kamerový systém nezabrání zlodějům odcizit vám okapy ani další sběrné věci. Alarm, který ale upozorní na vniknutí na váš pozemek, by mohl ihned přivolat policii a viníka včas dopadnout. Nepodceňujte tedy zabezpečení svého domu ani pozemku.

Klíčová slova: