Nebezpečná železniční stanice v Čelákovicích: Na co si musíte dávat pozor?

Takhle vypadá nádražní budova v Čelákovicích zvenku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Optimalizace trati Lysá nad Labem - Praha Vysočany přináší všem, kteří používají vlakovou stanici Čelákovice, nepříjemné komplikace. Vzhledem ke stavebním pracím totiž vzniklo mnoho omezení. Co komplikuje běžný stav zastávky a okolí?

Současná situace je taková, že minimálně do 20. září bude v Čelákovicích omezen průchod výpravní budovou. "Cestující mohou chodit pouze vnitřní částí budovy, kde se nachází pokladna či WC," uvedl starosta města Josef Pátek. Pro cestující s omezenou schopností pohybu či maminky s kočárky byl ale provizorně zřízen bezbariérový přístupový chodník pomocí ramp.

Nadjezd otevřen pouze dočasně

Minulý pátek došlo k určité úlevě hlavně u řidičů, jelikož byl otevřen podjezd na silnici č. II/245 v ulici U Podjezdu. Doprava v něm je ale nadále omezena pro vozidla do maximální výšky 3,7 metru a je řízena kyvadlově formou semaforu. Bezpečnost chodců je řešena tím zůsobem, že jsou od vozovky chráněni pomocí svodidel.

Trať Lysá nad Labem - Praha Vysočany patří k železnici č. 231, která má celkovou délku 73 km. Vlaky jsou označované jako linka S2.

Větší část mostního objektu byla zdemolována v průběhu prvních deseti srpnových dnů. “Další úplná uzavírka podjezdu proběhne ve dnech 16. - 25. září,” sdělil Pátek fakt, že na defitivní otevření a plnou funkčnost si musí všichni nějaký ten měsíc počkat.

Tento týden navíc v místě také proběhne osazení prefabrikátu pomocí velkého jeřábu, díky čemuž bude omezen přístup na nástupiště pro vlaky směr Brandýs nad Labem. "Cestující se k vlakům pohodlně dostanou, toto omezení bude trvat pouze půl dne," uklidňuje starosta města.

Intenzitní práce probíhají v rámci podchodů

Ty odstartovaly na začátku srpna a přinášejí problémy především s ohledem k znečištění komunikací. "Zhotovitel stavby ovšem zajišťuje průběžné čistění komunikací dotčených stavbou ve městě. V návaznosti na výkopové práce nových podchodů byla v ulici Kozovazská namontovaná betonová svodidla," vysvětluje hlavní muž čelákovické radnice.

Momentálně je velmi nebezpečné především přecházení kolejí, které je samozřejmě jako všude jinde standardně zakázané. V místě stavby jsou totiž hluboké jámy z důvodu výstavby podchodů a také se zde pohybuje těžká technika. Město tudíž apeluje na veřejnost, aby dbala na zvýšenou opatrnost.

Následující víkend přinese objížďku

Konkrétně půjde o sobotu a železniční podjezd v ulicích Husova - J. Zacha, a to od rána 7:30 hodin do 19 hod. Podjezd bude zcela uzavřen z důvodu geotechnických vrtů. Objízdná trasa bude vedena ulicemi U Podjezdu, Mochovská a J. Zacha.

Během uzavírky bude upraven i jízdní řád autobusové linky 443. Mezi zastávkami Čelákovice, U Hájku a Čelákovice, Žel. st. bude obousměrně vedena odklonem po trase ulicemi J. Zacha, Mochovská a U Podjezdu. Autobusová stanice Čelákovice, Jiřinská bude dnes 19. 8. 2017 dočasně zrušena.