Pirát Jakub Michálek: Probíhá kartelizace mediální scény, politika a byznys se propojují

Strana má i svoji vlastní loď, což se na správné piráty také sluší
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Piráti jsou stranou, která se může jako jedna z mála u nás chlubit tím, že za sebou nemá žádné průšvihy. I proto si do nadcházejících voleb věří na zisk deseti procent hlasů. Jaké priority má jejich pražský lídr Jakub Michálek, jak vidí Andreje Babiše a co myslí tím, když mluví o starých strukturách, politické korupci na magistrátu či kartelizaci českého mediálního světa?

Pane Michálku, co je pro vás osobně téma číslo jedno, se kterým jdete do voleb?
Určitě bytová otázka v metropoli. Zvyšují se ceny nájmů i bytů, roste počet let potřebných k tomu, aby si člověk na vlastní bydlení vydělal. A už je to tak vysoké číslo, 15 let, že to nemá obdoby. Jsme v tomto ohledu na evropské špičce.

Proč to tak je?
Postup pro stavební firmy je dnes obrovsky složitý, proto se staví málo bytů. Světová banka doporučuje, aby se založilo jedno kontaktní místo, kde se vše vyřídí a stavební řízení se zrychlí. Jenomže to v Praze nefunguje. Na normálním trhu, když vzrostou ceny bytů, nutí to firmy hned stavět více, čímž se ceny zase sníží. U nás se tento proces neúměrně natahuje, vše je zdlouhavé a složité.

Jakub Michálek
- třetí místopředseda Pirátů, lídr pražské kandidátky strany pro sněmovní volby, právník a zastupitel hlavního města Prahy
- vystudoval Právnickou fakultu UK a teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK
- studoval na Oundle Scholl ve Velké Británii a Cranbrook-Kingswood v USA

Předpokládám, že další důležitou věcí je otázka transparentnosti, zprůhlednění politiky a tak dále, což je pro Piráty vždycky zásadní...
Jistě, zodpovědnost a průhlednost politiků je samozřejmě podstatná. Strávil jsem na magistrátu tři roky tím, že jsem velmi podrobně zpracovával kauzu Open Card. Přesvědčili jsme radu hlavního města, aby schválila podání žaloby na exprimátora Béma. Jenže pak udělali nějaký posudek u pochybné advokátní kanceláře napojené na Rampulu a Čalfu, následovalo „jednání v kuchyňce“ a celou žalobu vzali zpět s tím, že se podávat nebude. Přitom tady došlo k úniku minimálně 1,3 miliardy korun a nikdo za nic nezodpovídá.

Jak se to stane, že taková věc vyšumí, navíc takto?
Zmíněná advokátní kancelář napsala, že škoda nevznikla nebo že není možné určit její výši.

To je asi docela zásadní problém, ne?
Určitě, proto se v první řadě musí vyhodit advokátní kanceláře, které administrují korupci. Dnes bohužel velká jejich část dělá to, že legalizuje výnosy z trestné činnosti nebo je administruje tak, aby věci nebyly příliš okaté. My chceme zprůhlednit finanční toky. Každá koruna, která se utratí z veřejných financí, pokud nejde o nárokové platby, jako jsou důchody a další, se prostě musí dát dohledat.

Jak to tedy funguje dnes?
Různými zákony zacpáváme díry, ale celý systém je jeden velký cedník. Zacpeme jednu, vyteče to jinou. Korupční prostředí vede k tomu, že přicházíme o deset až patnáct procent hrubého domácího produktu, tolik je v šedé zóně. Navíc tyhle peníze pak končí v Karibiku na nejrůznějších účtech. Ve výsledku to snižuje životní úroveň obyvatel.

To ale asi není problém posledních let, nebo ano?
Ne, lidé však potřebují otevřít oči. Proto jsme udělali vězeňský autobus, kde jsou zástupci jak "tradičních" politických stran, tak těch současných, jako je například ANO. Je dobře vidět, že jde o stále stejné struktury. Má to kořeny v síti StB a přežívá to tu pětadvacet let. Teď začínají postupně nastupovat děti těchto lidí. Ale je podstatné si říct, že my jako politická strana nemůžeme změnit všechno. V konečném důsledku je to na lidech. A když budou volit strany, které kradou, tak se jim bude žít hůř.

A vidí to voliči, chtějí to vidět? Andrej Babiš je asi docela zářný příklad toho, že není třeba mnoho a lidé uvěří. Jaké argumenty jim dávat, aby si dávali větší pozor?
Úplně nejde o argumenty, ty jsou v tomto případě zřejmé. Spíš jde o to, že u nás dochází ke kartelizaci mediální scény, kdy za každým velkým médiem je nějaký miliardář. Počínaje Mafrou, přes Týden, Blesk, Parlamentní listy a další. Za každým je někdo se svými zájmy. Svět politiky, médií a byznysu se propojuje. Politické strany jsou vlastně jen zástupci byznysových struktur.

Jsou zodpovědní ti, kteří je volí?
Vždycky to bude tak, že primární zodpovědnost za to, kdo jsou jejich politici, mají jen lidé, kteří je zvolí. A když jdou volit Babiše, tak s ním jsou asi spokojeni a vyhovuje jim. Žijí v představě, že to nandá starým politickým strukturám. Což si ale myslím, že je představa velmi naivní, protože Babiš je také stará politická struktura. Ale s tím se teď nedá nic dělat, časem se to ukáže a já bych kvůli tomu nepropadal nějaké skepsi.

Jak se to ukáže?
Když zůstaneme u Babiše, tak to v podstatě kopíruje průběh, který byl v Itálii. Můj názor na to, jak oslabit lidi, jako je Andrej Babiš, je, že se musí ukazovat pravda, dokumentovat jejich výsledky a jejich činnost. A v případě, že se něčeho dopustí, policie to šetří a státní zastupitelství je postaví před soud. Ano, oni budou na začátku říkat, že je to účelovka jako třeba s Čapím hnízdem, což byl evidentní dotační podvod. Ale pokud se to bude opakovat často, lidi to přesvědčí.

"V Praze jsme se dostali do situace, kdy jsme řekli, že do koalice nepůjdeme s KSČM, ODS a ČSSD. Sami sebe jsme postavili mimo vyjednávání a vlastně tím pomohli Březinovi a podobným šíbrům, aby získali větší moc a v rámci koalice si vyjednali lepší podmínky. Pro sněmovní volby jsme se rozhodli, že případně budeme jednat se všemi, kromě KSČM, a že nevstoupíme do ničeho, kde bude mít ANO většinu."

Co je pro vás vůbec hnutí ANO?
Marketingová bublina, takové Věci veřejné „na entou“. VV byl projekt, za kterým stál malý podnikatel. Teď je tu úplně jiný kalibr v podobě jednoho z nejbohatších lidí u nás, který má navíc koupená média. Není to tak, že by každý novinář z Mladé fronty nebo Lidových novin byl zkorumpovaný. Ale je prokazatelné, že šéfredaktor je jmenovaný vlastníkem a i to, že tam existovali redaktoři, kteří drobně upravovali zprávy. Zde je to ovlivňování nepochybné. Pokračuje to tím, že Babiš ovládá spoustu radnic, takže radnice si začaly objednávat inzerci v jeho médiích. Zisky Mafry jdou nahoru a jemu to sedí do byznys modelu. To je ten hlavní rozdíl oproti VV. Neplatí si jen síť lobbistů, on to dělá interně v rámci svého holdingu a platí za to daňoví poplatníci.

Když jste zmínil staré struktury, tak to asi nebude jen o Babišovi...
Rozhodně ne, nesdílím ani názor, že Babiš je největší zlo pro tuhle republiku. Všechny tyhle struktury jsou stejného ražení. To, že Babiš je bohatší a má větší prostředky, z něj nedělá větší zlo. Změnila se tu jen značka, nic víc. Byla tu obrovská klientelistická síť kolem ODS, pak kolem ČSSD, což jsou oni bizoni, na které Babiš upozorňuje, že jsou nasazeni pomalu na každém úřadě a koordinují tam služby. A teď je tu Babiš, který funguje stylem, že přijde a dosazuje všude lidi ze svého holdingu.

To je jeho řízení státu jako firmy...
Přesně tak. Když založí novou společnost, pošle tam manažery, kteří se mu v minulosti osvědčili. To je ale v příkrém rozporu s tím, jak má fungovat stát, i opak toho, co prosazujeme my. Říkáme, že se mají dělat otevřená výběrová řízení, ve kterých vyhraje opravdu ten nejlepší. Samozřejmostí jsou férové podmínky jako například to, že každý bude vědět, kolik za tu práci bude mít.

Tak to je snad jasné, ne?
Vůbec ne! Dnes se udělá výběrové řízení na pozici s platem 18 tisíc měsíčně, ve výsledku pak ten člověk bere třeba 35 tisíc. Přihlásí se tam ten, který to má předem domluvené. Já na magistrátu například také zjistil to, že odměny se dávají podle toho, jak kdo koho zná, a nikoli podle výkonu.

To je ona politická korupce, na kterou upozorňujete?
Tím myslíme spíš politické trafiky, které fungují třeba i přímo na magistrátu. Systém, který ANO převzalo. V Praze ho vytvořila paní Kleslová, pravá ruka Andreje Babiše a kamarádka Karla Březiny. Ti spolu utvořili koalici ANO a ČSSD. Do toho se přidala trojkoalice a stabilitu udržují finanční vazby.

Chcete se dozvědět více z programu Pirátské strany? Sledujte náš web, už brzy si jejich program rozebereme nejen s Jakubem Michálkem, ale také s předsedou Ivanem Bartošem.

Jak proti tomu bojovat?
Postupně, jako my. Podařilo se nám docela dost věcí. Na magistrátu jsme prosadili zveřejnění územního plánu, podíleli jsme se na tom, aby odešla paní Kleslová. Je to jasný příklad toho, jak klientelistické vazby fungují. Paní Kleslová je člověk z doby ČSSD, takže Babiš v podstatě převzal rozvinuté části sítě nepochybně už dřív. V době, kdy byl „jen“ podnikatel, využíval už služeb nejen paní Kleslové, ale i dalších lobbistů. Později si je přizval jako organizátory, kteří mu zařídili strukturu strany. Což ale jen tak mimochodem moc dobře nefunguje. Když se podívám, jak se sestavovaly kandidátky v Praze, tak je to děsivé.

Někteří lidé dokonce říkají, že to v Česku spěje k polodiktatuře...
To si nemyslím, nic tomu nenasvědčuje. Už jsem říkal, že vidím spíš paralelu v Itálii. Berlusconi zemi také nevedl k diktatuře, ale k tomu, že se propojuje politika a byznys. Stát se dojí na dotacích, zadávají se nevýhodné zakázky, dochází k rozvoji korporativismu ve smyslu, že velké firmy dostávají zakázky automaticky atd. A to vidíte už i u nás. Společnosti spřátelené s Babišem mají výhody. Proto ho začali podporovat velcí podnikatelé jako pan Jančura a další.

Zapadá do toho třeba i výrok pana Babiše o tom, že zruší obecní zastupitelstva?
Ano. Jelikož moc nerozumí demokratickému uspořádání státu, proto může vyslovovat takové blbosti. Představa, že vládne v Praze jen primátor? To by bylo ještě horší než za Béma. Mohl by prodat prakticky cokoli od vodovodů, přes elektřinu až po spalovnu, kterou hlavní město vlastní. Je to naprosto nekontrolovatelné. V okamžiku, kdy by ho odvolali, už by nic nemohlo nahradit obrovské ztráty, nebyl by žádný kontrolní mechanismus, žádná opozice. Takže Babiš jen opakuje velmi zjednodušené představy, že všichni politici jsou zbyteční. Na druhou stranu má pravdu, že spousta lidí v zastupitelstvech je naprosto nekompetentních. Je ale licoměrné, když to říká člověk, který je z hnutí ANO.

Jak to?
Vždyť je to právě ANO, které v Praze praktikuje stejnou politickou korupci. Každý jejich zastupitel musí mít nějaký další magistrátní job, kde se mu příjmy posčítají alespoň na 100 tisíc měsíčně. Navíc jde o job dost pochybný ve stylu, že jednou měsíčně svolá nějaký výbor. To je zásadní problém ANO - má velmi silný marketing, ale ve skutečnosti nemaká. Je jen otázkou času, kdy se to ukáže na velkém množství příkladů a lidé pochopí, že ANO je klam a žádnou skutečnou změnu nepřináší.

Nebude už ale příliš pozdě?
Nemyslím si. Pamatuji, že někteří moji příbuzní byli fanatičtí příznivci Václava Klause, což ostatně symbolizuje dobu devadesátých let. Vnímali ho jako mesiáše, který je osvobodil od komunismu a zavedl tu tržní principy. Ale už neviděli to, že se kolem něj vytvořila klientelistická síť. Zákony se psaly tak, aby poškozovaly minoritní investory, ačkoli byla k dispozici mnohá doporučení světové banky a „manuály“ co dělat tak, aby na privatizaci vydělali všichni. Nejen veksláci a miliardáři. Ti moji příbuzní to přehlíželi přesto, že už jsem je v útlém věku upozorňoval, že to opravdu v pohodě není.

"Pokud se dostaneme do parlamentu, budeme se pečlivě dívat na lidi, kteří budou navrhováni do vlády. Nechceme, aby byli jakkoli spojeni s korupcí. Příkladem jsou kabinety Petra Nečase, kdy většina ministrů musela rezignovat kvůli nějakému korupčnímu skandálu. Pak přišel Sobotka, který měl sám máslo na hlavě kvůli OKD. A teď má být premiérem Babiš, který se podle mě dopustil zjevného dotačního podvodu a krácení daní, které je na rozhraní etiky a práva."

A kdy jim došlo, že skutečnost je možná "trochu" jiná?
První rána pro ně přišla odhalením černého financování ODS. Definitivní tečka pak byla Klausova amnestie, kdy propustil zločince, kteří páchali závažné hospodářské činy.

V tom jste dokonce sám figuroval, je to tak?
V té době jsem pracoval pro doktorku Marvanovou a spolupracoval s ní na přípravě návrhu pro skupinu senátorů na zrušení článku 2 amnestie. Ten zaváděl onu abolici, tedy zastavoval trestní stíhání manažerů H systému a dalších.

Myslíte ale, že dnes je opravdu policie a státní zastupitelství na takové úrovni, že bude šetřit a případně obžaluje velké bosse, které jsou napojeni i na politiku?
Neznám situaci na státním zastupitelství a faktem je, že jsme se setkali s případy, kdy věci moc vyšetřované nebyly. Například úplatky při změnách územního plánu, což je kauza Karla Březiny a soudce Havlína v rámci machinací pozemků v Čakovicích. Tam jde opravdu o velké peníze, změní se koeficient zástavby a najednou tam můžete postavit sídliště. To se samozřejmě promítne do ceny pozemku, která se tím zvýší třeba o 300 milionů. Obecně způsob, jakým se dnes staví, je naprosto neprůhledný.

Řekněte mi upřímně, proč je člověk jako vy v politice? Vždyť tohle jsou věci, které jsou zásadní, přitom člověk nemá moc sílu je ovlivnit. To musí být dost ubíjející...
Vždycky jsem politiku sledoval, bavila mě. Když jsem studoval ve druhém ročníku na Matfyzu, vznikla Pirátská strana. Mně se jejich myšlenky líbily, byl tu někdo, komu šlo věřit, že není stará struktura. Tím spíš, že v té době byly ještě takové ty figurky jako Topolánek, Paroubek a další. V podstatě tedy ani nebylo pro normálního člověka možné vstoupit do jiné strany.

Rok jste také studoval v USA, co jste si odtamtud přivezl?
Studoval jsem na velmi dobré soukromé americké škole v Michiganu. Poznal jsem, že celková úroveň studia je někde jinde než u nás. Počínaje tím, jak funguje výuka v malých skupinách, až třeba přes stravování. Lidé se tam také naučí samostatnosti díky tomu, že je tam rozvinutý systém internátních škol. To je následně důležitým aspektem v dalším životě Američanů. Z těchto lidí se stávají podnikatelé, jsou schopni se o sebe postarat. Tady se hodně lidí upíná ke států s tím, že jim má něco poskytnout. Ale už se nezajímají o veřejné věci. Takže to dopadá tak, že stát v podstatě dotuje bohaté a zvýhodňuje je nižším daňovým zatížením a tak dále. Výhodou USA je i to, že země není zkostnatělá a rigidní jako Evropa, která zaostává v hospodářském rozvoji. Nemáme tu nic, jako je třeba Silicon Valley.

Takže jen pozitiva?
Tak to není. Je tam i dost nevýhod oproti nám. Například, že Spojené státy jsou původně postavené na volném tržním prostředí. Přijímali imigranty a vznikalo tam něco jako tavící kotlík a intenzivní soutěž. To ale také vede k tomu, že průmysl neustále hustí do lidí, aby si kupovali hromady nepotřebných věcí v gigantických supermarketech. Je tam také obrovský podíl obézních lidí, kteří koukají neustále na televizi. I když jedou třeba sto metrů, musí si vzít auto. A to jsem ještě ani moc nepoznal, jak se žije nízkopříjmovým skupinám, které třeba nemají ani zdravotní pojištění. Ale určitě je to všude jiné, vždyť je to obrovská země...