Z Babiše jde strach: Stále si někdo myslí, že je třeba uctívat mesiáše čistého jak lilie?

S lidmi to umí, nemá problém být "jedním z nich"
Zobrazit fotogalerii (4)
 

KOMENTÁŘ Jestli se doteď někdo při plačících projevech Andreje Babiše bavil, tak dnes už musí mít úsměv značně pokřivený. Každý, kdo není naprostý ignorant nebo vášnivý uctívač exministra financí, totiž musí vidět, že to jde s Českou republikou z kopce. Ocitli jsme se na hraně demokracie a státu, kde si s právem mocní akorát tak vytřou pozadí.

Všechny dosavadní zveřejněné nahrávky, ve kterých má figurovat Andrej Babiš, jsou naprostou selankou proti tomu, co vylezlo před pár dny. Tam lídr hnutí ANO, tedy pokud je to on a jde o autentický a nesestříhaný rozhovor, naprosto bezostyšně hovoří o tom, jak finanční správa na jeho popud zlikvidovala jistou firmu. 

"Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci," říká Babiš na nahrávce, která má jen pětapadesát sekund a kde se to, mimo jiné, hemží vulgárními výrazy. A ne, opravdu to není k smíchu. Legrace totiž skončila někde u "sorry jako". Je třeba se začít bránit, zcela vážně a se všemi dostupnými zbraněmi. Zapojit se musí policie a vlastně i kompletní státní správa, stejně jako obyvatelé naší země. Jinak nás čekají zlé časy, které si zřejmě ani neumíme představit.

Chybí respekt ke všemu a ke všem

Prorůstání byznysu do politiky samozřejmě není jen Babišovou "zásluhou". Ale právě on to dovedl k dokonalosti a vliv nejrůznějších skupin získal na nebývalé síle. Kdo nahrávku slyšel, neměl daleko k vyděšenému výrazu. Její hlavní aktér totiž popírá jakýkoli respekt k právu a zároveň dává najevo svoji totální aroganci vůči všemu, včetně zákona. Pokud se potvrdí, že jde opravdu o Babiše a nahrávka není nijak upravována, jde v podstatě o přiznání v přímém přenosu. 

Přiznání k tomu, že Babiš s použitím státní moci zlikvidoval nevyhovující firmu a zároveň připravil o práci mnoho lidí. Svévolně uplatnil soukromý zájem tam, kam jako ministr financí vůbec neměl strkat nos. Představa, že člověk z nahrávky je premiérem České republiky, je stejně děsivá jako slova, která na ní slyšíte. A i když to samozřejmě není první kousek, který se na Babiše objevil, a žádný z nich nesmí upadnout v zapomnění, zatím poslední věc musí probudit i zatvrzelé milovníky všeho, co s Babišem souvisí. 

O co vlatně šlo?

Abychom si věci dali do souvislostí, připomeňme si ještě, o co vlastně v kauze s FAU Přerov vlastně šlo. Finanční správa společnosti obstavila majetek a firma tak během několika málo hodin prakticky skončila. Jenomže následný soud označil postup daňové správy za nezákonný a veškeré zajišťovací příkazy zrušil. Tím se samozřejmě žádné nápravy nedostalo, jelikož úřad podal proti rozhodnutí kasační stížnost. 

Kamenem úrazu bude zřejmě to, že Agrofert, který si Babiš odložil do svěřeneckého fondu, měl o FAU Přerov údajně zájem. Respektive o jeho sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy. Jenomže jednatel společnosti Vojtěch Csabi měl nabídku odmítnout. Je také dobré připomenout, že firma za dobu své existence zaplatila na daních 17 miliard korun a nikdy nebyla v dluzích. 

Opravdu to ještě někomu přijde normální? Vážně někdo stále věří tomu, že je to účelovka, kampaň nebo snad zásah mimozemských bytostí a jejich snaha očernit osobu Andreje Babiše? Má pořád někdo pocit, že to, co se děje, postupně nespěje k naprostému osekání demokratickcýh hodnot a osobních svobod? Jestli si fakt někdo myslí, že je dobré uctívat falešného mesiáše, tak to už vážně jen...sorry jako.