Více lidí, více peněz i problémů. Králův Dvůr řeší trable s dětmi i řidiči

Králův Dvůr se rychle rozvijí, kapacita škol přestala stačit. Podívejte se dále, jak to vypadá uvnitř nového pavilonu
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Největší stavební akce ve městě! Tak vidí v Králově Dvoře na Berounsku výstavbu nového pavilonu základní školy. Díky tomu se její kapacita navýší o 300 míst. Investice sice byla obrovská, ale podle starosty se vyplatí. Ale není to zdaleka jediná věc, která se zde buduje.

Pravdou je, že podle původních plánů už dnes mělo být v podstatě hotovo. Právě na stavbě pavilonu základní školy totiž začaly už v roce 2016. Kvůli archeologickému průzkumu se však musely přerušit a městu reálně hrozilo, že kvůli nesplněným dotačním podmínkám přijde o peníze od státu. Problém se však nakonec podařilo vyřešit tím, že se finance přesunuly do dalšího roku.

Otevře se možná dříve

"Už jsme těsně před dokončením. Lešení je dole, hotová je fasáda, kterou si vybrali sami lidé v hlasování na Facebooku. Vlastně se dokončuje jen vnitřek, ovšem například elektřina je už kompletní, začalo se i malovat," vypočítává spokojený starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Otevřít by se mělo oficiálně v lednu, prý ale není vyloučen ani dřívější termín.

Celý projekt, včetně opravy střechy stávající budovy, zateplení a rozšíření kuchyně a jídelny, vyšel na 135 milionů korun. Patnáct milionů zaplatilo město, zbytek pokryla již zmíněná dotace ministerstva financí. K dispozici tak bude devět nových plnohodnotných tříd, čtyři půlené a kabinety pro učitele.

Rozpočet jásá, jsou ale i problémy

Celková kapacita včetně mateřské školy se tak zvýší na tisíc míst. Největší podobné zařízení v okrese bude naprostou špičkou včetně například bezbariérového vstupu nebo letní třídy na střeše šaten. "Jsme jedním z nejrychleji se rozvíjejících měst v republice. Což je samozřejmě super pro rozpočet, horší už kvůli nedostatečným kapacitám škol a školek. Druhé číslo už se nám podařilo navýšit dříve, to první právě teď," usmívá se starosta.

Pokud jde o parkoviště v lokalitě Královský Horizont, nejdříve bude třeba směnit pozemky s Lesy ČR. Projekt je hotov, jednání však trvají už více než rok.

S rostoucí populací je však logicky poptávka také po parkovacích místech. I v tomto případě se vedení města rozhodlo stavět a nenechávat nic na poslední chvíli. Parkoviště pro třicet aut tak vznikne na sídlišti Nad Stadionem a určeno bude pro místní k trvalému stání. Další parkování se pak má vybudovat na sídlištích Pod Hájem a Královský Horizont. "Stará sídliště zkrátka nepočítala s tím, lidé budou mít tolik aut," doplnil Vychodil.