Obnovená pivní tradice: Mufloní zázrak z Kunratic

Mufloni se pasou kousek od Kunratického lesa. Je jich celé stádo
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Pokračujeme v našem pivním seriálu, tentokrát se podíváme do Kunratic, kde se touha po vaření piva potkala s historií. Po 115 letech je pivovarnictví zpět s ještě větší parádou. Za svého maskota přijali muflona a tvrdohlavě si stojí za poctivým zlatým mokem. 

Pivovar Kunratice stojí nedaleko tvrze, kde se pivo vařilo až do roku 1901. Tradice se oživuje v nově zrekonstruované budově na křižovatce ulic Vídeňská a Na Betáni. V pivovaru nenajdete vlastní restauraci, ale na nádvoří se občas pořádají ochutnávky piv, což je také velice příjemné. 

Kunratické mufloní pivo se navíc čepuje nejen v restauracích v Kunraticích, ale také po celé Praze. Bez problému si ho můžete objednat i přes e-shop. Čím je tedy Muflon speciální? Úspěch sklízí zejména dobrý výběr nejkvalitnějších surovin a sázka na tradiční i originální postupy s podporou špičkové technologie.

"Mufloní filozofie velí vyrábět nefiltrované a nepasterované pivo. Čerstvost a přítomnost kvasinek udržuje zlatý mok živý," vysvětluje obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Urban. Podívejme se s ním do historie i do budoucnosti.

Historie 

Historie je zamotaná a hodně barvitá.Vždycky se tady něco vyrábělo. Začalo to továrnou na marmeládu, ta vydržela i německou správu. Po válce byl majetek zkonfiskován a na místě továrny se začala barvit kůže. Za tři roky došlo opět k zabavení státem a vznikl zde závod KARA, který činil a barvil kožešiny.

Pak tu byl národní podnik Mira, údržbářský závod a sklad šicích strojů pro pletařský průmysl. Po roce 1989 byla továrna navrácena rodině Holických, která ji pronajala zámečnické a pasířské firmě Kovoateliér. V roce 1997 majitelé objekt prodali současným vlastníkům, kteří zde se společností REVYKO i nadále provozují zámečnickou a pasířskou výrobu. 

Jaká je historie kunratického piva? 
První záznam o vaření piva je datován 1578, záznam panského písaře z 18. století uvádí, že se "vaří asi 30 várek po dvanácti sudech". Poslední pivo bylo ve Weidenheimově pivovaru v Kunraticích uvařeno v bývalém statku, nyní Tvrzi Kunratice, v roce 1901. Pak však pivovar zanikl. 

Kde pivovar nejdeme? Sídlí na ulici Vídeňská 405, Praha 4 - Kunratice. E-mailový kontakt je: info@pivovarkunratice.cz 

Jak jste se dostali k muflonovi? Pořídíte si ho jako maskota? 
Jsou to naši maskoti, jen je nemusíme mít přímo v pivovaru. Stádo volně žijících muflonů je kousek od nás u Kunratického lesa. Zamilovali jsme si je tak, že jsme podle nich pojmenovali naše pivo. 

Je možná prohlídka pivovaru? 
Ano. Jsme rádi, když se lidé zajímají o pivo. Všichni zvědaví se musí domluvit dopředu, a to minimálně jeden den před exkurzí. Prohlídky jsou možné mezi 14.-16. hodinou, pouze všední dny.  Do jedné skupiny se vejde minimálně 5 a maximálně 30 lidí. Stojí to sto korun, ale je možné zvolit i variantu s ochutnávkou za sto padesát. Pokud jste po prohlídce zatoužili, kontaktujte pana Patrika Godovského, našeho vrchního sládka. 

Letošní výstav by mohl dosáhnout 2 000 hl a pokud se bude dařit, lze v budoucnu docílit až 10 000 hl ročně, což je maximální kapacita výrobních prostor.

Co budeme pít? 
To záleží na tom, co máte rádi. Pokud preferujete výraznou chmelovou vůni a plnou chuť s pozvolným hořkým dozníváním, dejte si Muflona světlý ležák. Jedenáctka je moc dobrá a hodí se k uhašení žízně nebo k obědu. Pokud jste o něco mlsnější, dejte si světlý mufloní ležák dvanáctku. Při výrobě používáme moderní studené chmelení, které znali už staří čeští sládci. Vytěží z žateckého chmele to pravé. Obsahuje 5 % alkoholu. 

Co tmavé pivo, máte? 
Rozhodně. Zkuste náš polotmavý ležák. Je to pivo vídeňského typu, temnější jantarové barvy dosažené kombinací plzeňského a vídeňského sladu, nikoliv sladu karamelového, typického pro většinu černých piv. Díky tomu chutná i odpůrcům tmavých piv, kterým v radosti z pití brání právě ona karamelová chuť. Na jazyku sládne, na patře pak hořkne. Zkuste ho k sýrům a dezertům, je to lahoda, kterou ocení i ženy.  

Vaříte i něco speciálního? 
Velmi populární je teď náš Muflon RED ALE. Jde o třináctku a při výrobě tohoto anglosaského typu piva používáme výhradně zámořské chmele, zahraniční slady a originální kvasnice. Chceme zachovat styl. V chuti zachytíte citrusové tóny, což je důsledek chmelení odrůdou Citra a tóny květinové od chmelení odrůdou Amarillo. Není od věci pít ho i trochu teplejší. Samozřejmě proboha ne teplé! Dobrá teplota je - 12-15 °C, ovšem nezapomínat, že pijete silné pivo! 

Co je to Muflonka? 
Chtěli jsme nabídnout něco i dětem, řidičům nebo těhotným ženám. Tak vznikla kamarádka Muflona, kunratická limonáda s příchutí jahod. 

Co chystáte na podzim? 
Už 23. a 24. září, v sobotu a neděli, budou probíhat dny otevřených dveří. V sobotu od 11 do desíti do večera, v neděli pak od 11 do 19 hodin. Bude to super, určitě se přijeďte podívat!