Hazard se životem, nebo odvaha? Ženy se přestaly bát cestování na vlastní pěst

Zvládla byste jet sama do neznáma?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čím dál více žen jezdí na dovolenou na vlastní pěst bez cestovní kanceláře. Pasivní dovolená v blízkosti hotelových resortů je pro ně málo atraktivní, namísto toho dávají přednost aktivnímu cestování a autentickému poznávání kultury země a tamních obyvatel. Je to odvaha, nebo riskování vlastního života a zdraví?

Ženy jsou sebevědomější, více nezávislé, finančně zabezpečené a umí jazyky. V současné době roste obliba jihovýchodní Asie, která láká turistky svojí exotikou, kulturou i bezpečností. K populárním zemím patří například Indie, Thajsko nebo Bali.

Nejodvážnější jsou v tomto ohledu ženy a dívky ze středních Čech. Možná i proto, že si na podobnou dovolenou snáze vydělají a pracují častěji na postech, kde mohou směle konkurovat mužům. Nedělá jim dokonce ani problém "sbalit batoh" a vyrazit na vlastní pěst do neznáma.

Ženy jsou odvážnější

Ano, možná je to překvapivé, ale ženy cestují samy dokonce častěji než muži a představují 58 % cestovatelů-sólistů. Mnohé z nich pak vyrazí do ciziny s kamarádkami a bez partnerů. "Jsme sebevědomější, umíme jazyky, ekonomická situace je příznivá a ceny letenek jsou nižší než kdy dříve," komentuje tento trend Šárka Litvinová z portálu Letuška.cz.

Děje se tak díky zvýšené konkurenci mezi leteckými dopravci, velké kapacitě míst a stále ještě levné ropě. Například letenka do Bangkoku letos stojí méně než deset tisíc korun, ještě před několika lety to byl dvojnásobek. 

Sólo dovolená přinesla více přátel

V přípravě na první sólo dovolenou není rozdíl od dovolené s partnerem, její průběh se ale může výrazně lišit. "Když se vydáte do ciziny na vlastní pěst, vykročíte ze své bezpečné zóny, získáte možnost poznat sama sebe, své schopnosti a vrátíte se sebevědomější," říká pětadvacetiletá cestovatelka Ilona Bartošová.

"Na samotné cestě je nejlepší svoboda. Když se mi zamlouvalo zůstat v potápěčském městečku Amed na Bali a vynechat plánovaný sousední ostrov, nemusela jsem se s nikým dohadovat. Ačkoli jsem cestovala sama, přivedlo mi to více nových přátel než během minulých cest s přítelem nebo kamarády."

Lákadla jihovýchodní Asie

Právě Bali patří mezi nejoblíbenější destinace, v kurzu je však také Thajsko, Maledivy, Srí Lanka, Vietnam, Austrálie, Mauritius nebo Spojené Arabské emiráty. "Země Asie mají mnoho výhod. Jedná se o místa, která jsou pro nás exotická svojí přírodou i kulturou, ale současně jde o bezpečné lokality - z turistů žijí a hýčkají si je," poznamenává Litvinová.

Příležitostí k rozmazlování je na každém rohu nepřeberně, navíc jsou cenově velmi dostupné. Jihovýchodní Asie nabízí rovněž obrovské množství atraktivních aktivit – od potápěčských a surfařských kurzů, přes výlety do džungle až po centra, která se věnují meditaci nebo tvůrčí práci. Je to jiný svět, kde zapomenete na rutinu i starosti všedního dne.

Nejoblíbenější  destinace na sólo dovolenou

  • Abud, Bali

Bali nabízí jedny z nejkrásnějších pláží, na které můžete narazit. Své návštěvníky okouzluje nejen krásnou přírodou, ale také kuchyní plnou mořských plodů a ovoce. Najdete zde mnoho míst pro aktivní dovolenou i nebeský odpočinek.

  • Bangkok, Thajsko

Bangkok je městem plným protikladů. Přes den můžete navštěvovat nádherné budhistické chrámy a večer objevovat jeho noční život plný party a barů.

  • Lisabon, Portugalsko

Pokud se vám nechce hned napoprvé opouštět sama Evropu, navštivte Lisabon. Město je ideální na dlouhé procházky a budete tak mít možnost objevovat jeho historické památky, bohaté trhy i nádherné výhledy.