Nesvádějte vše na bonbóny. Za špatné zuby dětí mohou hlavně sladké limonády

Správné návyky je potřeba pěstovat už u malých dětí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nic se nemá přehánět, ani mlsání a konzumace většího množství sladkostí, to je jasná věc. Ovšem svádět vše jen na bonbóny nebo čokoládu by bylo dost krátkozraké. Největším zlem jsou nejrůznější sladké limonády a džusíky. Když se totiž přidá nedostatečná zubní hygiena, neštěstí je na světě. 

Stomatologové se shodují, že většina rodičů zanedbává péči o dětský chrup, proto mnoho dětí nezvládá správnou techniku čištění zubů a jejich kazivost je v České republice vysoká v porovnání s evropskými zeměmi. Zubní kaz není dědičným onemocněním a vzniká pouze z důvodu nesprávné dentální péče. Snížení rizika zubního kazu je tedy v rukou rodičů.

Mléčné i trvalé zuby se do dutiny ústní prořezávají nevyzrálé a trvá přibližně dva roky, než zubní sklovina dozraje a vytvrdí se minerály ze slin. Rodiče by proto měli dbát na správné čištění zoubků svých dětí a už odmala jim vštipovat správné hygienické návyky při čištění zubů," říká Lucie Psotová z jedné pražské dentální kliniky.

Může se stát, že po první návštěvě zubaře či dentálního specialisty budete odcházet s několika zubními kartáčky na čištění mezizubí. Nedivte se, nejde o marketingový tah. Jen málo lidí má totiž to štěstí, že mají mezizubní prostory stejně velké.

Rodiče, hlídejte to!

Nejhorší jsou podle ní na dětské zoubky sladké nápoje v podobě džusíků a slazených limonád, které děti popíjejí celý den. Zuby jsou tak neustále vystavovány kyselému prostředí, které způsobuje "rozpouštění" tvrdých zubních tkání, skloviny. Rodiče by také měli hlídat, kolik sní jejich dítě sladkostí, protože nástraha v podobě čokolád a dalších cukříků na ně číhá prakticky všude. 

Příčinou zubního kazu je zubní plak, který je nutné odstraňovat. Proto by si měli dospělí i děti čistit zuby pravidelně alespoň dvakrát denně vždy po jídle, a to od chvíle, kdy se prořeže první zoubek. "Technika čištění zubů je důležitější než jeho délka," tvrdí Psotová. Je v rukou rodičů, aby své děti naučili správným hygienickým návykům, dokud se tak nestane, je všechna práce na nich.

Dentální hygienistka dále doplňuje, že při čištění dětských zoubků by se rodiče měli řídit pravidlem "důvěřuj, ale prověřuj" a v případě potřeby zoubky ještě dočišťovat. Naučením dětí správné zubní hygieny rodičům zdaleka nekončí starost o jejich zoubky. Pravidelná zubní prohlídka by měla být stejně tak důležitá jako pravidelná dentální hygiena, pokud chtějí mít rodiče i jejich děti zdravé a pevné zuby.

Kdy by se mělo začít?

Na pravidelnou dentální hygienu by měli pacienti chodit alespoň dvakrát ročně, stejně tak na pravidelnou zubní prohlídku ke svému zubaři, záleží však na pacientovi a stavu jeho chrupu. U dětí to bývá individuální, záleží na schopnostech dítěte i rodičů. Ideální je začít chodit na dentální hygienu co nejdříve, aby si dítě zvykalo na zdravotní prostředí. 

Zároveň si tak utvoří vztah se svou dentální hygienistkou i se svým zubařem a spolu s rodičem se učilo správné technice čištění. "Pravidelným docházením na pravidelnou dentální hygienu lze předejít finančně nákladným a mnohdy bolestivým zákrokům a navíc to usnadňuje i každodenní práci lékařů," má jasno Lucie Psotová.

Jak to probíhá?

Přitom návštěvy dentálního specialisty se člověk obávat opravdu nemusí, dítě nevyjímaje. První návštěva je zpravidla delší, lékař totiž vytvoří veškerou "přípravu" pro další zákroky. Znamená to, že se udělají rentgenové snímky a fotostatus, zároveň se obvykle začíná s odstraňováním zubního kamene, pokud je přítomen.

Druhá návštěva je pak zhruba za dva týdny od té první. A pokud není žádný zásadní problém, to na celý rok většinou stačí. Odborník by měl klientovi doporučit, jak se o chrup starat a jak úsní dutinu ošetřovat. Pokud vám tedy někde tvrdí, že musíte dorazit třeba minimálně pětkrát, ale i vícekrát ročně, dejte si pozor. Zřejmě něco nehraje a může jít jen o vaše peníze, ne zdraví...