Nejčastější pohlavně přenosná choroba je herpes

Napadení herpesem je velmi nepříjemné.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Genitální herpes je onemocnění, které má virový původ a nedá se ho moc zbavit, protože tělo neopustí. Co jste o tomto intimním problému chtěli vědět, ale styděli jste se na to zeptat?

Asi není třeba dlouze polemizovat o tom, že jsou sexuálně přenosné choroby stále takové tabu v rámci diskuzí. V dnešní době se přitom skloňují čím dál častěji, než tomu bylo třeba v dobách minulých.

Podle statistik se s nimi lidé setkají minimálně jednou v životě a v neposlední řadě za to může rostoucí číslo sexuálních partnerů. Je třeba si ale dát pozor. Kapavka nebo syfilis jsou opět na vzestupu!

Herpes na genitáliích

Známe ho všichni moc dobře na rtech ve formě oparu. Ani zdaleka se to však naštěstí nedá tvrdit o herpesu v oblastech genitálií nebo v rámci análního otvoru. Mnohým tato představa nahání strach, který je ale bezesporu zcela na místě.

Herpes u mužů nejčastěji infekci ukládá na penis, u žen jsou postiženy velké stydké pysky, pochva nebo děložní hrdlo.

Ve skutečnosti totiž patří tato sexuálně přenosná infekce k nejčastějším pohlavně přenosným chorobám na světě. Dokonce se odhaduje, že 10 až 30 % lidí nosí virus, který způsobuje genitální herpes v sobě. Pokud je totiž člověk jednou infikovaný, viry zůstávají v těle po celý život, a choroba tím pádem může znovu propuknout prakticky kdykoliv.

Příznaky se neprojeví ve všech případech

Ne úplně každý, koko nepříjemný herpetický virus napadne, zpozoruje nějaké příznaky. Ve spoustě případů se tvoří po třech až deseti dnech příšerně svrbící a pálící puchýře v intimní oblasti, které jsou naplněné tekutinou.

Ty se po několika dnech přemění, a to v plytké vřídky, které potom znovu zmizí. Mimo to mohou infekci s genitálním herpesem také provázet příznaky, které jsou velmi podobné chřipkovým. Jelikož vyléčení není možné, onemocnění může kdykoliv vypuknout znovu. Do karet mu výraznou měrou hraje hlavně stres nebo také oslabený imunitní systém.

Léčba a terapie

Aby se zabránilo šíření tohoto viru, používají se virostatika ve formě tablet nebo také mastí. Při lehkých symptomech je také možné sáhnout do domácí lékarničky po prostředcích, jako je obklad z dubové kůry nebo také ořechový obklad.

Obklady jsou velmi jednoduché na přípravu. Jednoduše uvaříte dubovou kůru nebo ořechy ve vodě, vymačkáte léčivou tekutinu a obklad přiložíte na postiženém oblasti.

Kondom vás rozhodně nezachrání

Při léčbě je doslova klíčové se úplně vzdát pohlavního styku, a to především proto, aby se nenakazil i partner. Je třeba si uvědomit důležitý fakt, že se genitální herpes přenáší nejen vaginálním, ale také orálním či análním pohlavním stykem.

Pokud vám nyní na mysl přišlo, že s kondomem všechna rizika překonáte, tak jste na omylu. Prezervativ sice může snížit riziko infekce, ovšem rozhodně se na něj nedá spolehnout na 100 %. Stejně tak tomu samozřejmě je v rámci ochrany před neplánovým početím.

Může mít i komplikace

Jedna z nejvíce nepříjemných je bezesporu formou zánětu mozkových blan. Prvotní infekci virem HSV komplikují často příznaky porušené funkce tzv. automních nervů v křížové oblasti. Tyto poruchy obecně zahrnují neschopnost močit, zácpu nebo impotenci v mužském případě.

Ložiska umístěná mimo pohlavní orgány, obvykle na hýždích, v tříslech nebo na stehnech, se mohou vyskytnout při šíření nákazy podél nervových vláken nebo po přímém zanesení infekce. Tento poslední způsob šíření je důsledkem občasné infekce prstů nebo oka.

Klíčová slova:
mum