Září: Nejlepší čas, kdy začít chodit do sauny

Optimální doba pro návštěvu sauny je v podvečer a za doporučenou frekvenci bývá považováno saunování jedenkrát týdně
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pravidelné saunování posiluje imunitu a zlepšuje náladu. Právě teď je ideální čas na to, abyste ji začali navštěvovat. Pomůže vám s depresí, celulitidou i nízkým sebevědomím! Držte se základních pravidel a nebudete litovat.

Pro milovníky tepla je sauna tím nejlákavějším místem na světě. Teploty v sauně se totiž pohybují  od 60 do 120˚C, některé až ke 140˚C. Dřevěné obložení pak působí pozitivně na naši psychiku. Záleží samozřejmě na typu sauny, který si vyberete. Existují klasické finské, parní, infračervené, ale i speciální jako solné, nebo aroma sauny. 

Jak to funguje v sauně?

Když se naše tělo ohřeje nad normální teplotu, přináší nám to příjemné pocity. Relaxace zalije všechny naše unavené svaly a zklidní vystresovaný mozek, který se začne koupat v endorfinech. Jako s jinými dobrými věcmi je však třeba si říci, že všeho moc škodí. Každý vydrží v sauně jinak dlouho, někomu stačí pět minut, někdo vydrží i více než 15. Stejně to funguje při zchlazení se po saunování, někomu stačí mírné, ale většina lidí chce, aby tělo zažilo šok ve studené. Tak se totiž roztažené cévky okamžitě smrští a ochladí, srdce se rozbuší a při následném odpočinku na lehátku se doslova vznášíme. 

Víte, že díře vysekané v ledu na skok do studené po finské sauně se říká "avanto"? V českých podmínkách fungují spíše ochlazovací bazénky. 

Intenzivní ohřátí a ochlazení těla se opakuje několikrát. Minimum je 3krát do tepla a 3krát do chladu, někdo vydrží víc, někdo méně. Do sauny se nikdy nechodí v plavkách. nahota je povinná z hygienických důvodů v každé veřejné sauně na celém světě a výhodná z fyziologických důvodů, protože nejlépe umožňuje ochranu kůže vůči horku. Zabalit se můžete do prostěradla nebo ručníku, v tom žádný problém není. Prostěradla však slouží primárně k tomu, abyste podložili svoje tělo a nepotili se na dřevo. Po saunování nezapomeňte doplnit tekutiny, například pomocí minerálek či neslazených ovocných a zeleninových šťáv. 

Na co je sauna skvělá?

Blahodárný vliv má saunování na klidnější činnost srdce, uvolnění dýchacích cest, zmírnění bolesti kloubů a svalů. Saunováním prospíváte též své duševní pohodě, dochází totiž k ústupu nervozity či případné migrény. Tělo se zde silně okysličuje, rozšiřují se kožní póry a cévy, lépe se nám dýchá a naše kůže i končetiny jsou prokrvené.  Potem z těla odcházejí škodlivé látky a pravidelným otužováním v sauně se zlepšuje naše imunita. Právě proto je nejlepší začít se saunováním právě v září, ještě než udeří chřipkové epidemie. 

Kdy se sauně vyhnout obloukem? 

Jestliže máte virózu, sauna vás dorazí a ještě někoho nakazíte. Také zánětlivým onemocněním sauna neprospívá, pozor si samozřejmě musí dávat lidé s kardiovaskulární chorobou nebo mající horečku. Nevhodné je také se před saunováním najíst příliš sytého jídla, nebo o hladu či po námaze. Rozhodně nikdy nekombinujte alkohol a saunu. Pokud si nejste jistí, konzultujte návštěvu se svým lékařem.

Perlička: Jak válčili Finové? Když se vojáci ocitli nedopatřením za frontovou linií, která se posunula během toho, co byli v sauně, tak bojovali s Rusy nazí! Pro Rusy saunování nepředstavovalo žádné překvapení. Stavěli totiž vždycky podobné, na druhou stranu ruská baňa varianta je vlhčí, takže v ní vydržíte déle. 

Historie saunování

První zmínky o sauně se objevují už v 11. a 12. století. Velké oblibě se těšila také ve středověku. Pro Finy jde o součást života a kultury, bez které by to nešlo. Ve veřejné sauně se setkávali všichni a byla součástí každodenního života. Zároveň byla sauna zřejmě i nejčistší místo ve vesnici, případně domě, takže se používala například i při porodech! Právě z té doby známe kouřovou saunu. Ta fungovala tak, že se k vyhřátí používal kouř, až byla celá černá. Jakmile je velká zásoba kamenů v kamnech zahřátá, přestane se topit, sauna se umyje od sazí a může se začít saunovat. Ačkoli saze špiní, jsou sterilní! Dnes už takovéto sauny spíše nenajdeme. 

Sauna ve světě

V Turecku jsou běžné lázně, takzvané hamam, které se ovšem sauně moc nepodobají. Podobné byly i antické římské lázně. Na jiný princip vsadili v Japonsku, i tam se setkáme s lázněmi, ale postup je opačný než v sauně. Člověk se prudce ohřeje v horké vodě a pak se pomalu chladí na vzduchu.