Nejlepší podzimní recepty? Využijte veškerou sezonní zeleninu

Kterou podzimní zeleninu máte nejraději? Nevybírejte si favorita, ale dejte si ji všechnu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jak se venku ochlazuje, studené saláty v kuchyni můžeme vyměnit za trochu hutnější pokrmy. Přitom je začátek podzimu nejlepší čas k využití veškeré zeleniny plné vitamínů. Připravte svou imunitu na podzim a pochutnejte si!

Ochlazování, mlhy, deště a plískanice. To je podzim, který přichází a na který je potřeba se připravit. Pokud vás to zrovna netahá na procházku, určitě nic nezkazíte, když zůstanete v kuchyni a zkusíte si uvařit něco ze zeleniny ze zahrady nebo farmářského trhu. Pravdou totiž je, že právě teď je nejlepší, nejlevnější a je jí opravdu hodně. Kouzlete s fazolemi, cibulkou, rajčaty i dýněmi a cuketami! Využijete opravdu všechno. Od paprik, k houbám a česneku! 

Dýňová polévka 

Už je takovou podzimní klasikou. Jindy je totiž kvalitní dýně jen těžko k sehnání. Když ji ale začnete připravovat z mražené dýně Hokaido, můžete si ji vařit celý rok. A navíc se nemusíte trápit sekáním a krájením, což je na práci s čerstvou dýní to nejnáročnější. Jak časově, tak fyzicky. 

Potřebujete: 1 balení dýně Hokaido 450 g, 2 stroužky česneku, kari koření podle chuti, řecký jogurt 125 ml, kuřecí vývar 0,5-1 l, olivový olej ve spreji

Postup: Na olivovém oleji osmahněte dýni s vylisovaným česnekem a kari kořením. Až dýně změkne, přilijte půl litru vývaru - záleží, jak hustou polévku chcete. Nechte ji povařit asi 15 minut, rozmixujte ji tyčovým mixérem, ještě minutku povařte a můžete podávat. Nejlépe s jogurtem, který polévce dodá ten správný šmrnc.

Zeleninový koláč z křehkého těsta

Potřebujete: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 250 g tuku, sůl, 1 vejce, asi 100 ml vody, mouku na vyválení těsta a tuk na vymazání formy

na náplň: 200 g karotky, 200 g brokolice nebo květáku, 200 g fazolek, 1 menší cuketu, sůl, 200 g žampionů, 30 g tuku, 3-4 stroužky česneku, kmín, tymián, rozmarýnu, 150 ml smetany, 2 vejce, 150 g tvrdého strouhaného sýra

Postup: Na vál prosijeme mouku s kypřicím práškem. Do důlku uprostřed vlijeme změklý tuk, sůl, část rozšlehaného vejce (další část odložíme). Suroviny lehce pokropíme vodou a zpracujeme těsto. Přikryjeme a necháme půl hodiny uležet v chladu.

Karotku podélně překrojíme, brokolici nebo květák rozebereme na růžičky. Karotku vložíme do vroucí osolené vody a povaříme sedm minut. Vyjmeme ji, přelijeme studenou vodou, do vody vložíme brokolici nebo květák a vaříme osm minut a po uvaření opět přelijeme studenou vodou. Nakonec uvaříme doměkka fazolky.
Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a přikryjeme ji. Žampiony očistíme, nakrájíme a opečeme v horkém tuku.
Těsto rozválíme na placku o trošku větší, než je dno koláčové formy. Formu vytřeme tukem a vyložíme těstem. Propícháme je vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečeme deset minut. Po této době na těsto urovnáme zeleninu, osolíme, posypeme nadrobno nastrouhaným česnekem, kořením a zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci a sýrem. Okraje těsta potřeme zbylým vejcem a upečeme.

Ratatouille

Potřebujete: 1 větší lilek, 2 středně velké cukety, 2 zralá rajčata, 2 velké červené papriky, 1 plechovku loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, svazeček čerstvého rozmarýn, 
snítku čerstvého tymiánu, 2 cibule, čerstvě mletý pepř, sůl

Postup: Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.
Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.
Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.
Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Opilé banánové plátky

Potřebujete: 2-3 banány, rum, kuřecí šunku, kuřecí řízek a strouhanku, vajíčko a mléko na trojobal. 

Postup: Banány rozkrojíme v půli nebo nařežeme pod ostrým úhlem na delší silné plátky a namočíme na 1 hodinu do rumu. Potom je zabalíme do plátku kuřecí šunky, plátku kuřecího řízku a obalíme v trojobalu. Strouhanku smícháme v poměru 1:1 s kokosovou moučkou. Smažíme v rozpáleném tuku. Vhodnou přílohou jsou hranolky.

Švestky ve slanině

Potřebujete: 30 celých mandlí, 30  větších sušených švestek, 250–300 ml portského vína, 30 plátků slaniny

Postup: Pokud máte neloupané mandle, dejte je do misky a přelijte je vroucí vodou. Nechte chvíli stát a pak spařené mandle vyloupejte ze slupek. Švestky opláchněte horkou vodou, osušte a podle potřeby vypeckujte. Místo pecky dejte vyloupanou mandli. Naplněné švestky naskládejte do hrnečku nebo misky a zalijte portským vínem. Nechte je aspoň půl hodiny (ale klidně i přes noc marinovat). 
Rozpalte gril v troubě. Každou naplněnou a marinovanou švestku obalte v plátku slaniny a spíchněte párátkem nebo špejlí. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a dejte na deset minut do rozpálené trouby grilovat – slanina by měla chytit zlatou barvu a měla by být krásně křupavá.
Plněné švestky rozdělte na talíře a podávejte ještě teplé.