První kyborgové. Šílenci, nebo budoucnost nás všech?

Jaká je lidská budoucnost? Možná v postupném splynutí s technologií
 

Přáli jste si někdy mít nějaké super schopnosti? Je tady jedna možnost. Staňtě se kyborgem! Pro začátek můžete začít poslouchat ultrafialovou barvu jako Neil Harbisson.

Extenze smyslů, neboli jejich rozšiřování, je s námi celé věky. Dalekohled je extenzí našich očí, auto může být považováno za prodloužení nohou. S modernějšími technologiemi lze dosáhnout i na smysly, které zatím lidské tělo nikdy nemělo. Nejde přitom jen o něco, co nosíte. Kyborgové přijímají nové technické orgány svých těl. 

Anténa v hlavě 

Kyborg je složenina slov kybernetický organismus. Tento pojem poprvé použili Manfred Clynes a Nathan Kline v roce 1960.

Na technický festival Future Port Prague přijel kyborg Neil Harbisson, který žije s anténou zabudovanou do hlavy již několik let. Jde přitom o prvního člověka, který si nechal podobnou technologii implantovat přímo do lebky. Nejde tedy o něco, co sundáte, když jdete spát. Voperovaná technologie, která převádí světlo na zvuk, řeší Neilovu vrozenou barvoslepost. Navíc mu umožňuje vnímat i infračervené záření a ultrafialovou barvu. 

Technicky je kyborgem i člověk s endoprotézou, s naslouchátkem nebo se srdečním stimulátorem.

"Byl jsem na této operaci v Barceloně, ale lékař, který ji provedl, chce zůstat v anonymitě, dokud nepůjde do důchodu," vysvětluje Neil Harbisson, jak k anténě přišel. Podle něj se však za čas stane z podobných operací norma podobně jako se změnou pohlaví. Začne se scházet bioetická komise a schvalovat zákroky. Pokud máte pocit, že by snad mohlo jít o něco, co je proti přírodě, Neil tvrdí, že právě naopak. 

Android je člověku podobný robot. Android je stroj, jehož účelem je vypadat, chovat se, pracovat, popřípadě myslet podobně jako člověk díky umělé inteligenci. Kyborg je oproti tomu syntézou organické i mechanické části.

"Technologie mě spojuje s přírodou, díky ní můžu vnímat přírodu mnohem silněji a v hlubším smyslu. Spojuje mě více také s jinými živočišnými druhy. Když se třeba dřív moje kočka dívala upřeně na zeď, nevěděl jsem proč. Teď vím, že se dívá na infračervené záření," popisuje kyborg. 

Spojení je podle něj hlubší i s ostatními lidmi. "Mám i wifi. Lidé mi mohou posílat barvy přes mobil do mé hlavy. Mohu sedět v Praze a poslouchat barvy z Japonska, které mi přátelé posílají přes mobil. Když spím a oni mi pošlou třeba modrou barvu, obarví tak mé sny," popisuje svůj běžný den první kyborg. 

Neilu Harbissonovi je 33 let a je to avantgardní umělec, který žije v New Yorku. Je oficiálně prvním člověkem na planetě, kterého vláda Spojeného království uznala za kyborga. 

"Upravováním sebe můžeme pomoci i přírodě. Například kdyby všichni lidé měli noční vidění, nepotřebovali bychom energii na svícení v noci. Energetická úspora by byla obrovská," vysvětluje svou filozofii kyborg. Ve své kariéře tvoří hudební portréty, kreslí zvuky měst a natáčí umělecké filmy. Rovněž založil The Cyborg Foundation, neziskovou organizaci podporující kyborgy a lidi, jež se jimi chtějí stát.