Vinobraní: Kam vyrazit na ta nejlepší?

Slavnosti vína pocházejí z antického Řecka, říkalo se jim dionýsie podle Dionýsa, boha vína, plodnosti a divadla
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ve Středočeském kraji se chystá spousta akcí spojených s popíjením vína. Zjistěte, co jste o této slavnosti nevěděli, a podívejte se, kam ve svém okolí můžete na vinobraní vyrazit! 

Jako vinobraní označujeme období mezi sklizní na polích a podzimní setbou. Pro kraje, které měly vinohrady, patřil tento svátek k těm nejdůležitějším v roce. Pokud byla úroda bohatá, šlo o čirou radost.

K oblastem s tradicí vinobraní patří především Morava, ale také města jako Mělník nebo Praha. Tam ostatně najdeme jedny z nejstarších vinic, totiž Svatováclavské. Zajímavostí je, že slavnosti vína jsou původem už z antického Řecka. Tam se jim však říkalo dionýsie podle boha Dionýsa, který byl zasvěcen vínu, plodnosti a divadlu. 

K tomu nejlepšímu, co oslavy vína nabízejí, patří také burčák. Je na vás, jestli zvolíte bílý nebo červený. Nutné však bude poznat ten správný.

Víno přitom není původně z našich zeměpisných šířek, na Moravu se dostalo díky římským legiím, do Čech pak díky svaté Ludmile, babičce svatého Václava. Právě sklízení i pěstování se u nás pojí s několika obřadními záležitostmi a zvyky. Když šlo o královské vinohrady, na vinobraní přijížděl i samotný král proto, aby mohl požehnat a poděkovat přírodě za vzácné dary. 

Kam tedy vyrazit? 

  • Mělnicko je vinařský kraj a tradice těchto oslav je zde velmi silná. Akce bude trvat po celé tři dny - přes pátek, sobotu a neděli, od 15. do 17. září. Čeká vás několik scén a užijí si celé rodiny. Bavit vás bude neskutečné množství umělců. Namátkou: divadlo, cirkus, muzikanti, kejklíři a další. Přijďte si vyzkoušet něco také sami na workshopech a k tomu všemu si dejte to nejlepší mělnické víno! 
  • Perfektní bude také vysočanské vinobraní na Máchalce. Tady vás 22. až 24 září čeká divadlo, zpěv a hlavně skvělé víno. Víno si dáte přímo na vinicích "Na nebezkých horách" s nezvyklým výhledem na Prahu. 
  • Také slavnosti vína v Praze budou stát rozhodně za to! Pražské Vinobraní Vypich si budete moci užít už 16. až 17. září. Čekají vás ochutnávky, školení, ale i sazenice vinné révy na prodej. Novinkou je možnost vyzkoušet si přípravu vlastního burčáku. 
  • Dalším dobrým tipem je Trojské vinobraní v Botanické zahradě, které proběhne opět o víkendu z 16. na 17. září. Víno se bude pít dobře a čeká vás i doprovodný program, protože u vína je nejlepší si zazpívat! 
  • Pokud zastáváte názor, že nejlépe se pije v krásných kulisách, rozhodně nesmíte vynechat vinobraní na Karlštejně, kde se bude pít z posledního září na prvního října. Čekají vás rytířské turnaje, koně, program pro děti, víno i burčák.
  • Kunratickým vinobraním se propijete 22. 9. až 24. 9. na Kunratické tvrzi. Bavit vás bude cimbálová muzika, skupina historického šermu a tance a připravený je také program pro děti.
  • Vinobraní v Kutné Hoře sice už proběhlo, ale 30. září budou Svatováclavské slavnosti, kde víno tradičně také teče proudem, takže není důvod si zoufat.
  • Jste už unavení ze všeho toho vína? Vyrazte 16. září na PivoTest  Nymburk, kde vás čeká hned několik skvělých kapel, namátkou: Znouzectnost, Telegraf a Vltava.   
  • Na pivo ostatně vsadili i v Krušovicích, kde to rozjedou ve velkém s kapelami: Xindl X, David Koller a Děda Mládek Illegal Band. Nepochybně je tedy na co se těšit, ostatně víno si můžete dát nakonec úplně kdekoliv!