Řidiči porušují zákaz vjezdu do Brd, objevují se i falešná povolení

V CHKO Brdy je zakázáno rozdělávat oheň.
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Že se do lesních porostů nesmí jezdit auty, to by měl vědět každý řidič. Přesto státní policie řeší téměř tři stovky porušení zákazu vjezdu do CHKO Brdy. Policisté z obvodního oddělení Příbram – venkov mají na starosti území chráněné krajinné oblasti a spolu se zaměstnanci Vojenských lesů a statků a se Správou CHKO Brdy dohlížejí na dodržování režimu v lokalitě. Pomáhá jim i vojenská policie.

Policisté jsou ve středních Brdech, tedy na území dnešní chráněné oblasti a bývalého vojenského újezdu, prakticky každý den. Za osm měsíců letošního roku udělily hlídky už 292 blokových pokut kvůli porušení zákazu vjezdu, z toho bylo během letních prázdnin, kdy byl zesílen výkon služby, uděleno 114 pokut.

"Strážci zákona zaznamenali ve 136 případech také neoprávněné parkování v chráněné oblasti, z toho během léta šlo o 83 zaparkovaných aut. Oproti stejnému období roku 2016 došlo ke snížení počtu těchto přestupků. Přispělo k tomu zřejmě uvědomění si občanů, že hlídky jsou v terénu každý den a také letošní slabá houbařská sezona," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Turisté policii v Brdech vítají

Přítomnost policie povětšinou návštěvníci Brd vítají. "Je dobře, že tu někdo hlídá dodržování pravidel, protože když tu jezdím s celou rodinou na kole, je nepříjemné, když se za zatáčkou vyřítí auto," řekl Pavel Kolář z Plzně, který Brdy navštěvuje kvůli vyjížďkám na kole skoro každý víkend.

Jenže v Brdech pracují také zaměstnanci lesů a ti si zase stěžují na návštěvníky. "Zejména cyklisté by měli respektovat fakt, že v lese se pracuje, a ne vyhrožovat každému projíždějícímu řidiči. Vždyť oni nevědí, proč je autem v lese. Ať to nechají na policii, jestli někdo porušuje zákon. Nakonec, aut, která v Brdech nemají co dělat, je oproti minulosti díky kontrolám minimum," postěžoval si jeden ze zaměstnanců lesů.

V CHKO se nesmí rozdělávat oheň. Zrovna tak se nesmí v chráněné oblasti tábořit. Návštěvníci mohou přečkat noc v Brdech pouze přenocováním na zemi nebo třeba v síti zavěšené na stromech.

Návštěvníci riskují rozděláváním ohňů

Letos také v důsledku sucha bylo přes celé léto vysoké riziko požárů. Ze zákona se v CHKO nesmí rozdělávat ohně, přesto to někteří nerespektují. Policisté ve čtyřech případech řešili táboření s rozděláváním ohně v lese. Turisté se tím dopustili přestupku proti zákonu o lesích. V létě také porušil jeden člověk vodní zákon, koupal se v nádrži na pitnou vodu, což je zakázané.

Množí se falešná povolení k vjezdu

Policie se tak potýká s novým problémem. Začínají se totiž množit falešná povolení k vjezdu. "Evidujeme už šest falešných povolení. Ve správním řízení pak hrozí řidiči takového falešného povolení až padesátitisícová pokuta," poukázala Schindlová na tento nešvar. V Brdech se také řešily trestné činy. Ve třech případech policisté šetří nebo šetřili krádež dřeva a nafty z pracovního stroje a dokonce i pytláctví.

Se vznikem chráněné oblasti byl navýšen počet policistů o deset lidí, přibyla technika, a to dvě terénní vozidla, dvě čtyřkolky a v letošním roce se do monitoringu daného území zapojil i první policejní dron. V rámci nové koordinační dohody o vzájemné spolupráci mezi Policií ČR a Svazkem obcí Podbrdského regionu vznikl na webových stránkách podbrdsko.com nový odkaz Bezpečné Podbrdsko, jeho cílem je zvýšení informovanosti veřejnosti a získání podnětů od občanů.