Inzulin může přinést zdravotní komplikace. Jak snížit jeho hladinu v krvi?

Na inzulin v krvi je třeba dát si pozor
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to hormon, který ve velkém produkuje pankreas. Pokud ale jeho množství v krvi vzroste, pak to může v našem těle nadělat pořádnou paseku. Co vše se může stát a jak proti tomu bojovat?

Vysoká hladina cukru v krvi není skutečností, kterou bychom měli brát na lehkou váhu. Je totiž spojena s obezitou, srdečními onemocněními nebo rakovinou, která může vést i k inzulinové rezistenci. Existují ale způsoby, jak hladinu inzulinu v krvi snížit.

Omezení přísunu sacharidů

Pokud porovnáme sacharidy, bílkoviny a tuky, nejvíce z nich zvyšují hladinu inzulinu a cukru v krvi právě sacharidy. Proto při nízkosacharidové stravě nejen hubneme, ale také kontrolujeme cukrovku. Obzvláště efektivní může nízkosacharidová výživa snížit hladinu inzulinu u lidí, kteří trpí inzulinovou rezistencí nebo metabolickým syndromem.

Používání jablečného octa

Především v kombinaci se sacharidovými jídly zvyšuje jablečný ocet inzulinovou senzitivitu a může snížit tak hladinu inzulinu. Podle jedné studie sníží dvě polévkové lžíce octa do 30 minut po konzumaci sacharidového jídla. Pokud se vám zdá jablečný ocet příliš kyselý a jeho konzumaci si dost dobře nedovedete představit, pak je klidně možné ho zředit vodou.

Hlídejte si porce

To platí především u lidí, kteří mají problémy s inzulinovou rezistencí. Díky tomu je u nich možné po vysoce kalorickém jídle pozorovat zvýšenou hladinu inzulinu. Jedna studie porovnávala hladinu inzulinu obézních lidí a těch, kteří jsou štíhlí a disponují zdravým metabolismem po kalorickém jídle (alespoň 1 300 kalorií).

Vědci prostřednictvím této studie vydedukovali, že hladina tohoto hormonu ve skupině s inzulinovou rezistencí stoupla po jídle dvojnásobným způsobem oproti lidem, kteřé disponovali štíhlou postavou.

Vyhýbejte se cukru

Další studie sledovala účinek sacharidových a proteinových potravin a také těch, které mají vysoký obsah tuku v závislosti na hladině inzulinu. Byly vytvořené hned dvě skupiny - v jedné účastníci konzumovali velké množství sladkostí a ve druhé naopak oříšky.

Současné studie potvrzují, že příjem velkého množství fruktózy může vést k inzulinové rezistenci, díky čemuž v našem těle nastane přebytek inzulinu.

Hladinu zmiňovaného hormonou ve "sladké" skupině stoupla po dvou týdnech o 31 %, naopak  v "oříškové" grupě to bylo pouhých 12 %, což bezesporu není zanedbatelný rozdíl. Fruktóza je například v medu, agávovém či kukuřičném sirupu a často se také přidává do zpracovaných potravin.

Tabu v podobě jednoduchý sacharidů

Ty se nacházejí ve sladkostech, těstovinách, bílé rýži, v ovocných šťávách, slazených nápojích, snídaňových cereáliích, slazeném müsli nebo i v marmeládě. Pankreas vylučuje mnoho inzulinu, a to ve snaze regulovat hladinu krevního cukru, tím pádem klesne podobně rychle i hladina krevního cukru.

Díky těmto potravinám máme poměrně brzy opět pocit hladu. Studie v tomto ohledu potvrdily, že spotřeba jednoduchých sacharidů může vést k obezitě a také ke zvýšené hladině inzulinu.

Pravidelně sportujte

Inzulinovou aktivitu obézních nebo cukrovkou trpících osob druhého typu zvyšuje hlavně aerobic. Největšího účinku ale lze dosáhnout kombinováním vytrvalostního a silového tréninku. Samozřejmě netřeba připomínat, že sport jako takový má pozitivní účinky na celé tělo a duši, pomáhá navíc i při hubnutí.

Ochucujte skořicí

Ta je totiž nejen chutná, ale také obsahuje velké množství antioxidantů. Studie potvrdila její spolehlivou vlastnost v podobě ničení inzulinu. Stačí si denně zamíchat čajovou lžíci skořice do jídla, do jogurtu nebo ovesných vložek a máte v tomto ohledu vyhráno. Jen to s ní nepřehánějte, jelikož skořice obsahuje kumarin a citlivým osobám může způsobit těžkosti.