Stala se nehoda: Zvládnete ji?

Záznam o nehodě je nutné poctivě vyplnit a doplnit o to, kdo je viníkem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud se vám daří vyhýbat se dopravním nehodám, gratulujeme. Na druhou stranu, stát se může všechno a vždycky je lepší být připraven. V čem děláme nejčastěji chyby a na co si dát pozor, abychom nepřišli o peníze z pojišťovny?

Víte, co dělat při nehodě, jaká jsou pravidla a postup, který je nutné dodržet? Vyhněte se nepříjemnostem a nepřipravte se o peníze z pojišťovny. 

Stala se nehoda...

Začněme pěkně od začátku. Když se vám stane nehoda, nejdůležitější je zjistit, jestli jste v pořádku vy i vaše posádka. Hned dalším krokem je zajištění bezpečnosti na místě nehody. To znamená zajistit auto proti pohybu. Rozsvítit světla a umístit trojúhelník. Co nejrychleji dostaňte pod kontrolu zraněné a evakuujte všechny do bezpečí. Na dálnici to může například znamenat dojít za svodidla. Odtud volejte pomoc, pokud je to potřeba. Při velkých nehodách není o čem se

Hranice sto tisíc se počítá součtem škod na všech autech.

bavit. Je potřeba zavolat záchranku, policii, případně hasiče. Policii je nutné přivolat i v případě, že došlo k poškožení dopravního značení nebo silnice. Potřeba kontaktovat policii vzniká také v případě, že vámi odhadnutá škoda přesáhne hranici sto tisíc korun. U všech jiných nehod nikoho volat nemusíte a stačí se dohodnout, vše sepsat a kontaktovat pojišťovnu. 

Pozor na vaše dva body! Také při malých nehodách je nutné postupovat podle zákona. Zastavit auto, vypnout motor, zapnout blinkry a obléci si reflexní vestu. V té pak dojít postavit výstražný trojúhelník. Pokud na něj zapomenete a kolem pojede policie, čeká vás ještě sebrání dvou bodů!

Právě při menších nehodách musíte společně s druhým účastníkem vyplnit Záznam o dopravní nehodě a předat jej pojišťovně viníka. Děje se tak proto, že právě z jeho povinného ručení se škoda bude platit. 

Není vůbec od věci pořídit si co nejvíce důkazů, což v době chytrých telefonů rozhodně není problém. Kontaktujte také svědky a vezměte si na ně kontakt. Do Záznamu o nehodě nakreslete kvalitní plánek situace a napište, kdo je viníkem. 

Jestliže vaše auto je pojízdné a vy máte někde být, je v pořádku v něm odjet. Ovšem nesmíte zamířit hned do autoservisu. Před opravou musí auto vidět likvidátor pojišťovny. Likvidátor je zkrátka odborník a znalec, který odhadne škodu. 

Plánek nehody kreslete vždy nejlépe z letecké perspektivy. Nemusíte na to být zrovna umělec. Důležité je odhadnout správně velikosti a vzdálenosti. Trochu s tím pomůže fakt, že je místo v záznamu o nehodě čtverečkované.

Kdy pojišťovna nezaplatí?
Není to výjimka, že pojišťovna odmítne uhradit škodu. Stává se to vlastně dost často. Do této situace se můžete dostat buď proto, že se rozhodnete k něčemu, co není úplně fér, nebo jste zkrátka zaskočeni situací a naletíte.

  • Mrtvý brouk

Pokud viník nehody dělá mrtvého brouka, je to problém. Možná, že vám slíbil, že po nehodě bude kontaktovat pojišťovnu, ale neudělá to a vy máte problém. Nakonec může klidně říct: "To já ne!" Pak jste nahraní, někteří lidé jsou velmi dobří herci a po nehodě se budou omlouvat a slibovat řešení, jenže teď mají hrozně moc na spěch. Do pojišťovny se dostanou až zítra, nebo možná nikdy. Nejlepší tedy je volat pojišťovnu hned. 

  • Nehoda u lesa

Povinné ručení platí jen při provozu na běžných komunikacích. To znamená, že pokud zajedete někam do přírody a vrátíte se k rozbitému autu, máte problém. Často se tyto nehody dějí na polňačkách nebo na soukromých dvorech firem. Pojišťovna vám nedá ani korunu. Pokud peníze nevymůžete z viníka přímo, opravu si zaplatíte sami. 

  • Hrajete nefér

Možná už máte na autě nějakou závadu. Někde jste ťukli, ale nic jste neřešili. Pak dojde k nehodě a vy řeknete, že při ní došlo i k předchozí odřenině. Když se přijde na vaši lež, pojišťovna nezaplatí plnění. To stejně může platit i při podvádění s připoutáním. Těm, co něco zatajili, pojišťovna nedá nic, a navíc hrozí trestní stíhání pro pokus o pojistný podvod.

  • Nejasná vina

Jestliže jednoznačně neprokážete vinu, například za pomoci svědků, rozdělí se míra zavinění mezi oba řidiče.

K této situaci dochází, když se ani jeden nepřizná nebo je opravdu přesvědčen o své nevinně. Bez svědků si nepomůžete. Pojišťovna tedy určí míru účasti na nehodě 50:50 a každému řidiči plní jen polovinu škody.

  • Špatně odhadnutá škoda

Někdy je těžké dobře odhadnout škodu. Zejména na novém autě to může být velký problém. Pokud nakonec škoda přesáhne 100 tisíc korun a vy jste přitom nezavolali k nehodě policii, pak bude pojišťovna přinejmenším krátit pojistné plnění. Plyne z toho tedy to, že když si nejste jistí, bude lepší zavolat policii preventivně.