Kraj chce oddlužit kladenskou nemocnici. Stát to bude dalších 150 milionů

Kladenská nemocnice
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Kladenská nemocnice se ocitla v ekonomické krizi. Je zadlužená a kdyby se situce neřešila, hrozilo by významné omezení provozu spojené se zhoršením dostupnosti zdravotní péče. Jenomže není to poprvé, kdy do zařízení potečou obrovské peníze. Své o tom ví i náměstek středočeské hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka.

Řečí o oddlužení kladenské nemocnice už se vedlo dost a dost. Jenže skutek kamsi utek a když už tam peníze doputovaly, zase jako zázrakem zmizely. Teď to vypadá, že se hejtmanství opět rozhoupalo a "pustí" 150 milionů k navýšení kapitálu zařízení.

Jde přitom už o několikáté navýšení, protože nemocnice ztrátově hospodaří několik let. O uvolnění peněz rozhodli krajští radní, musí jej ještě schválit zastupitelé. Jako v minulosti si od toho slibují, že zmíněná částka pomůže nemocnici z kritické finanční situace.  

Letos už dostala nemocnice 260 milionů

Na začátku letošního roku přesáhly závazky kladenské nemocnice 300 milionů korun, podle dřívějšího vedení nemocnice ztrátu způsobil především systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami.

V současné době pokračují jednání s pojišťovnami, rozšiřuje se také nabídka ambulantní péče a laboratorních vyšetření. Nemocnici to jednak přináší peníze za výkony, ale také pomáhá rozšiřovat klientelu.

"I když se podařilo zbavit nemocnici závazků po lhůtě splatnosti z roku 2016, dobíhají závazky vyplývající z výsledků vyúčtování roku 2015. Proto se vedení nemocnice rozhodlo připravit na závazek z předpokládaného dluhu z vyúčtování roku 2017 a propad v hospodaření odhadovaný na ztrátu ve výši okolo 140 milionů korun," popsal Kupka.

V případě poskytnutí této krajské pomoci by nemocnice měla dokázat postupně v následujících letech dojít k vyrovnanému hospodářskému výsledku. 

Historie a současnost nemocnice

Kladenskou nemocnici založil roku 1903 profesor Bohuslav Niederle, který byl také prvním primářem. Už tehdy měla dva pavilony, které jsou dodnes funkční, a sedm oddělení, která nabízela 60 lůžek. Od 1. ledna roku 2003 je zřizovatelem Středočeský kraj. Nemocnice je akciovou společností, která byla založena bez veřejné nabídky. Hlavní hospodářskou činností je poskytování zdravotní péče. Nemocnice ji zajišťuje v pěti pavilonech, přičemž nejvýznamnější část péče je soustředěna do budovy monobloku.

V roce 2006 byla restrukturalizována a kapacitně optimalizována lůžková část nemocnice. Část budovy monobloku (tedy hlavní budovy) a ostatních pavilonů prošla rekonstrukcí. Roku 2010 byl zahájen provoz radioterapeutického ozařovače a také výstavba domova důchodců a lůžek následné péče. O rok později byl do provozu uveden nový pavilon centra akutní medicíny. Všechna odborná pracoviště využívaná k příjmu nových pacientů se tak nacházejí na jednom místě.