Zkažené zuby: Mohou vás i zabít

Rentgen odhalí i skryté kazy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Samotná bolest zubů může být způsobena mnoha příčinami. Nejčastěji je na vině zubní kaz, tím ovšem problémy jenom začínají. Kaz se může vyvinout do obrovských abscesů a být i příčinou smrti. Jediná prevence je dobrá hygiena a pravidelné kontroly. 

Bolest zubů je jednou z nejhorších, která vás může potkat. Často je zákrok u zubaře dost nepříjemný. Mnozí se mu vyhýbají kvůli špatné zkušenosti z dřívějška. Strach z bolesti a fobie z prostředí i samotného úkonu není nic neobvyklého. Ovšem při představě, že riskujeme život, je možná na čase sebrat odvahu. 

"Ústní dutina je dokonalým semeništěm bakterií. Není se čemu divit. Mix bakterii, kvasinek a virů zde žije při konstantní teplotě 36,5 stupňů. Patogeny se množí a všude zůstávají kousky potravy, vylučují se kyseliny a plak postupně ničí sklovinu a následně celý zub," popisuje zubařka Anna Wagnetherova. I malé škrábnutí znamená pozvánku pro infekci, která se jen tak nezastaví.

Navíc právě zkažené zuby mohou být pořádným náporem pro celý imunitní systém. Představte si, že konstantně polykáte sliny, které jsou kontaminované. Naštěstí s většinou si poradí žaludeční kyseliny.

Úplně tím nejhorším, co se může stát je velký absces. "Ten vás může klidně i zabít. Když hnisavý zánět neřešíte, rychle se šíří. Infekce se může dostat do oka, mozku, plic nebo i srdce. Některé probíhají velmi rychle a hnis se ani nestihne tvořit Pak nemusí pomoci ani antibiotika," vysvětluje Anna Wagnetherova. Co se tedy děje pak? "Člověk jednoduše umře na selhání orgánů, sepsi, případně udušení způsobené otokem dýchacích cest. Dá se samozřejmě i léčit, ale jsou to velké zákroky a ne vždy na ně dojde včas."

Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti? 

Věděli jste, že do díry po kazu se doplňuje různá výplň? Zub dotvoří materiály jako amalgám, skloionomerní cementy či kompozitivní pryskyřice.
  • Zubní kaz

Možná si to nepřipouštíte, ale zubní kaz je infekční onemocnění. Nenenechte se mýlit infekce se šíří jak ve vašich ústech z jednoho zubu na druhý, tak i například při líbání se s někým, kdo má v ústech kaz. Někteří lidí mají sklovinu silnější a někteří si musí dávat větší pozor.

Kaz systematicky poškozuje tkáň zubu. Jedinou možností, jak se mu vyhnout je volba vhodné stravy a správné hygienické péče. Dobré je také vyřešit problémy s křivými zuby, u těch totiž častěji dochází k vzniku kazu, mohou za to špatně přístupná místa k čištění. 

  • Citlivé zuby 

Problém citlivých zubů není onemocnění jako takové. Často se objevuje při pití horkých, nebo naopak ledových nápojů. Trable může způsobovat i sladké, nebo kyselé jídlo. Citlivé nejsou dásně, ale přímo zuby, respektive zubovina, či dřeň. Také v tomto případě se vyplatí kvalitní prevence a podpora remineralizace skloviny. 

  • Záněty dásní Opět na začátku hledejme bakterie zubního plaku. Ten způsobuje infekční onemocnění, které se projevuje  zčervenáním a otoky. Při zánětu dásní nás mohou bolet i přímo zuby, které jsou na zanícené dásni. Nejčastější příčinou je kouření, cukrovka a genetická dispozice. Zánět se projevuje častým krvácením a zápachem z úst. 
Plak je tvořený mikroorganismy, které rozkládají sacharidy. Dochází k odvápnění skloviny.
  • Paradontóza
    Je také zánětlivým onemocněním, které trápí naše dásně. Projevuje se zejména jejich ustupováním a odhalováním našich citlivých krčků. Na toto onemocnění existují speciální formy léčby. Pokud problém neřešíte, klidně vám vypadnout i jinak zcela zdravé zuby! Předtím si užijete zápach z úst a krvácení. 

  • Zuby moudrosti

​Nejen jejich růst není vůbec procházka růžovým sadem. Velmi často se musí situace s těmito posledními zuby v řadě řešit operativně. Někomu se do čelisti zkrátka nevejdou a křivily by ostatní. Někdy se může stát, že nerostou nahoru, ale do strany. Vzhledem ke špatné dostupnosti se také často rychle kazí. Dalšími potížemi, které mohou souviset s těmito kousky, jsou zubní cysty. Pokud se nebude cysta léčit a bude dále růst, může dojít o ochabnutí kosti a v poslední fázi i ke zlomenině čelisti.

  • Abscesy

​Otevřenou ránou, kazem, nebo špatně vytrženým zubem se může naše dáseň vzbouřit. V ní vznikne ložisko hnisu a bakteriální infekce se vesele šíří dál v ústech. Když hnis nemá, kam by odtékal, může se vytvořit absces. Pokud se dostane až k nervu zubu, je z toho velmi bolestivý zánět celé dásně, který může končit i vytržením několika zubů. Absces poznáte podle tepavé bolesti, horečky a vytékání hnisu. Okamžitě vyhledejte lékaře. Podpůrnou léčbou je vyplachování úst slanou vodou. Většinou je nutné sáhnout také po antibioticích. 

Klíčová slova: