Začne se Billa v Poděbradech stavět již tento měsíc? Situace se komplikuje

V Žižkově se momentálně žádný supermarket nenachází. Bude lépe?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obchodnímu řetězci Billa sice v Poděbradech již moc kroků k zahájení výstavby nechybí, ovšem v průběhu jednání nastal problém. Co se stalo a jak moc to ztíží realizaci nového supermarketu ve městě?

Vypadalo to, že investorovi stavby chybí poslední krok k tomu, aby začal s realizací stavby supermarketu Billa. Nakonec se ale ukázalo, že to tak jednoduché nebude. Město sice mělo v pondělí projektu požehnat, ovšem nestalo se tak, jelikož se musí dořešit potřebné náležitosti, bez kterých se stavba nemůže rozjet.

Problémem je odvodnění

V tomto případě se jedná o veskrze odbornou záležitost, ve které proti sobě stojí odborné posudky, jak řešit odvodnění lokality Bažantnice, kde se má Billa začít svtavět. "V současné době město pověřilo svého zástupce, odborného vodohospodáře, který vypracoval posudek, že dochází ke zvyšování spodních vod v lokalitě Bažantnice a podal za město odvolání ke Středočeskému krajskému úřadu proti vydávání stavebních povolení stavebníkům, tedy i Bille," vysvětlil nám situaci místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř.

Pokud by investoři dostali se stavbou zelenou, pak by výstavba trvala přibližně půl roku. Areál haly o rozměrech 2 200 metrů2 by měl nabídnout prodejnu potravin a tři další menší prodejny, kde by mohla být například drogerie nebo obuv.

Proti tomuto ovšem stojí posudky samotných stavebníků, které popírají uvedenou skutečnost. "Město proto vyčká na vyjádření kraje a poté bude postupovat v souladu s jeho rozhodnutím, s přihlédnutím k odbornému posouzení a porovnání již vypracovaných odborných posudků," dodal Uhlíř.

Zkoušeli jsme kontaktovat také zástupce Středočeského kraje, ovšem podle jejich informací k vydání žádného rozhodnutí zatím nedošlo. "Vypadá to na přerušení řízení přímo na pověřeném stavebním úřadu v Poděbradech," sdělil nám Pavel Lochař, tiskový mluvčí Středočeského kraje. Je tedy nyní jasné, že realizace začátku stavby se jen tak neuskuteční a obyvatelé městské části Žižkov si ještě počkají.

Případná výstavba může ovlivnit další řetězce

Samozřejmě nastává i otázka, jak by výstavba hypermarketu ovlivnila ostatní řetězce, které mají zájem o vstup do města. Již podruhého totiž došlo k přerušení územního řízení s Kauflandem, který má zájem stavět v areálu ČSAP, a to do konce tohoto roku.

Žadatel musí v této lhůtě přepracovat projektovou dokumentaci, konkrétně odstupové vzdálenosti od hranic pozemku a dopravního napojení na komunikaci. O Poděbrady má ale také zájem Lidl, který v rámci výstavby obchodu nijak nepokročil.

Žižkov supermarket nutně potřebuje

Lokalita Bažantnice patří do poděbradské části Žižkov, která podobný supermarket, jako je Billa, nutně potřebuje. "Nemáme tu nic, jen dvě předražené Jednoty. Albert je drahý, nemá moc akcí, Tesco je daleko, Penny je narvané," smutně podotkla Zdena Káclová na jedné z facebookových diskuzí.

"Žižkovu, nejvíce obydlené a stále se rozrůstající části Poděbrad, chybí pořádný hypermarket, kde se pod jednou střechou nakoupí všechno. V Nymburku jich je hodně a uživí se. V Českém Brodě stojí dva vedle sebe a uživí se. Tak proč ne tady," dodala Kácová.

Tak uvidíme, jak to nakonec s Billou skončí. Je jasné, že nějaká jednání ještě investora čekají a nebude snadné je dotáhnout do úspěšného konce. Nyní se čeká na odborné posudky a ty pravděpodobně o osudu stavby rozhodnou.