Atraktivní venkovní mozaika sice chátrá, ale město ji prý zachrání

Takhle vypadala mozaika v reálu
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Jednání zastupitelstva města Milovice rozhodlo, že unikátní venkovní mozaika od neznámého autora bude zachráněna. Jakým způsobem toho radnice docílí, když dům, na kterém je instalována, je připraven k demolici?

Rozpočtové opatření města přineslo schválení financí na záchranu venkovní mozaiky, kterou na budovu bývalého vojenského skladu lékařského materiálu v Zátopkově ulici nainstaloval v minulosti neznámý autor.

"Známá restaurátorka mozaiek Magdalena Kracík Štorkánová se svým týmem sejmula první fragment z mozaiky, srdce na dlani," sdělil nám starosta města Milovice Milan Pour. Mozaika je jedenáct metrů široká a tři metry vysoká, přičemž disponuje lékařskou tematikou a zobrazuje záchranu života vojáka zraněného v poli.

Restaurovat se budou nakonec dva fragmenty

Radnice tak rozhodla vzhledem k velkému mechanickému poškození vlivem vandalismu a také finanční a časové náročnosti. "U celé mozaiky je provedena fotogrammetrická dokumentace, a to jak plošná, tak i ve 3D režimu," vysvětlil Pour způsob příprav.

Mozaika pochází ze 70. nebo počátku 80. let 20. století. Traduje se, že jejím tvůrcem byl jeden z vojáků, který v této budově sloužil.

Zrestaurovaná část mozaiky bude uloženo v nově zrekonstruovaném kulturním domě, její zbytek pak bude vytištěn ve formátu 1:1, takže návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si mozaiku celou a zažít tak prakticky stejný pocit, jako by tomu bylo v rámci originálu.

Restaurovat se bude na etapy

O vše se stará sochařka Magdalena Kracík Štorkánová, která se věnuje především technice mozaiky. "Vypracovala pro nás předběžný restaurátorský záměr, který je rozdělen do jednotlivých etap. Došlo již k provedení detailního průzkumu a dokumentace, přípravě fragmentů mozaiky určených k záchraně a vyjmutí a transferu fragmentů mozaiky," dodal Milan Pour.

Mozaika se nyní nachází v ateliéru restaurátorky, kde probíhá samotné restaurování. V celé mozaice jsou použita plochá čirá skla různých velikostí, která jsou podbarvená syntetickými nebo akrylátovými barvami a jsou lepena přímo na omítku cementovým lepidlem.