Nepraktická doprava: Mělníku zoufale chybí zastávka

Z vlaku na autobus je to celkem dálka. Alespoň, že je autobusák zrekonstruovaný. Mrkněte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Z vlaku skočit do autobusu a dojet tam, kam potřebujete. Obvyklá praxe na všech nádražích, která však v Mělníku úplně neplatí. Z autobusu na vlak a obráceně je to pořádná štreka. Změní se to konečně? 

Praktické a pohodlné cestování je čím dál tím důležitější a je trendem ho podporovat. Každý rok města i kraje investují miliony, aby lidi "dostali" z aut do vlaků a autobusů. Bohužel v Mělníku se to neděje. Z vlaku na autobusovou zastávku to trvá přinejmenším deset minut. S kufrem asi patnáct. Je to ale vážně nutné?

Komplikace cestujících

"Když jedu domů, je to už tak docela velké cestování. Přestupuju v Mělníku, kde musím chytit autobus. Studuji v Praze, kde jsem na kolejích, což znamená, že často vozím velké kufry. Většinou pro mě musí jet taťka nebo sestra, protože vláčet kufr od vlaku až na autobusovou zastávku je utrpení. Jednou jsem to absolvovala a cestou se mi pokazilo kolečko. Ty kufry nejsou na nějaké chození. No, a od té doby musím mít vždycky domluvený odvoz," popisuje studentka Kristýna Horovitzová svou běžnou týdenní rutinu.

"Kdyby byla zastávka hned u nádraží, bylo by to pohodlnější. Důležité by pro mě bylo ale i to, aby spoje dobře navazovaly. Bez toho by to tak jako tak nemělo smysl," dodává. 

Změní se tato situace?

Od prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády, pojede ještě nový vlakový spoj z Mělníka do Prahy. 

Radnice si řekla, že je konečně čas tuto nepříjemnost vyřešit. "V následujícím roce vybudujeme autobusovou zastávku hned na asfaltovém placu přímo před vlakovým nádražím," vysvětluje místostarosta Milan Schweigstill. To je asi jediná možná varianta.

"Ještě čekáme na vybudování parkoviště P+R," dodává. Před nádražím by mělo být také místo na otočení autobusu. Hotovo by mělo být další rok a spoje by navazovaly. K nádraží by zajížděla linka 474.