Nebaví vás věčně kličkovat mezi dírami na silnici? Nahlaste problém nové aplikaci

Když chceme mít v pořádku silnice, musíme počítat s častým omezením provozu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Už vás taky štve se neustále vyhýbat výmolům a dírám na silnici? Tak je nahlaste na nový portál. Webovou aplikaci spustil Středočeský kraj a má sloužit k rychlému informování. Cílem vedení kraje je zrychlit monitoring a opravu cest i předávání informací mezi řidiči a silničáři. Bude to fungovat?

Musimetoopravit.cz je mapová webová aplikace, která efektivním způsobem shromažďuje informace o stavu silnic na území Středočeského kraje.

"Zadání výmolů do aplikace je velmi jednoduché. Na mapě stačí kliknout na vybranou silnici, napsat, o jakou závadu se jedná, případně přiložit její fotografii a odeslat," popsala postup při vkládání informací do nové služby hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a dodala, že nashromážděné informace okamžitě poputují do e-mailových schránek pracovníkům na Odbor dopravy Středočeského kraje a Krajské správy a údržby silnic.

Řidič, který nahlásí problém, dostane mail s informací

"Cestmistři, kterých máme na území kraje zhruba 40, situaci bez prodlevy prověří a rozhodnou o opravě silnice. Krajská správa a údržba silnic tak bude moci efektivně řešit jednotlivé požadavky," dodala hejtmanka.

Člověk, který výmol nebo závadu nahlásí, dostane zpět do svého e-mailu hlášení o přijetí informace, dalším postupu a samotné opravě. Závady nahlášené na dálnicích a silnicích I. třídy, které kraj nespravuje, bude krajský úřad předávat Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ukázka zprávy v aplikaci:

Tochovice 16

Asfaltová "vlna" na vozovce

Řešení: Objednaná oprava u dodavatele

Vloženo: 6. 9. 2017

Předpokládané vyřešení: 29. 9. 2017

Problémy na místních komunikacích

V aplikace se ale kromě silnic ve správě kraje objevují nahlášené problémy ma komunikacích, které náleží třeba do správy jednotlivých obcí. Takže záznamů ohlašujících rozbité silnice nižších tříd s poznámkou od krajského úřadu, že kraj není jejich správcem a ať se řidiči obrátí na obec, je v systému nepřeberné množství.

Řidiči do aplikace hodně píší. Například jeden ze stěžovatelů uvádí: "Kardavec až Hluboš Je to tankodrom, člověk si tam zničí podvozek do měsíce - ježdění strašné a trvá to již spoustu let bez řešení, jen se díra zalepí a hurá." Zpráva krajského úřadu na sebe nenechala dlouho čekat: "Celková rekonstrukce komunikace je v projekční přípravě, řešení naráží v nejednom případě na majetkoprávní vztahy. Z těchto důvodů zařazeno do plánu na celoplošnou opravu povrchu. K zajištění sjízdnosti je vozovka opravena běžnou údržbou."

Opravy za téměř dvě miliardy

Středočeský kraj spravuje 2 384,2 km silnic II. třídy a 6 240,3 km silnic III. třídy, to je nejvíc ze všech krajů České republiky. Jen v letošním roce půjde na jejich opravu včetně mostů z krajského rozpočtu a dalších zdrojů minimálně 1,8 miliardy korun.

"Nová aplikace nám významně pomůže s monitoringem silnic a následnou opravou. Je moderním řešením, které potvrzuje, že nám není lhostejný stav cest. Navíc díky ní a řidičům zvýšíme bezpečnost na silnicích," vysvětlil radní pro oblast dopravy František Petrtýl. Náklady na pořízení a provoz aplikace ročně nepřesáhnou 90 tisíc korun. 

Jiný web ukazuje také monitoring dopravy

Od začátku září je spuštěn také nový Dopravní portál Středočeského kraje (doprava.kr-stredocesky.cz), kde jsou představeny získané informace z monitorování silniční dopravy prostřednictvím prvků aktivního monitoringu - inteligentních ukazatelů rychlosti, úsekových detektorů a dynamických vah.

Dopravní portál byl realizován v rámci projektu Bezpečný Středočeský kraj s příspěvkem Státního fondu dopravní infrastruktury. Jedná se o projekt, který je svým rozsahem unikátní a jedinečný v rámci celé České republiky. Do projektu bylo zapojeno celkem 87 obcí a měst Středočeského kraje a Krajské ředitelství policie Středočeského kraje. Celkem bylo pořízeno 97 prvků aktivního monitoringu. Středočeský kraj tak získal velmi účinný informační nástroj v oblasti dopravy, využitelný pro obce a města, policii, školy, organizace, odbornou a laickou veřejnost.