Nízkokalorické kiwi - chlupatá vitamínová bomba

Kiwi má svůj původ v Asii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sychravé podzimní počasí je tady, a proto je třeba na prevenci proti nepříjemným nemocem vyrukovat s pořádnou zbraní. Právě kiwi je obrovskou zásobárnou vitamínu C a díky tomu nás dokáže pořádně nakopnout. Víte ale, odkud se vlastně vzalo?

Kiwi je skutečně jedinečným ovocem. Vejde se totiž do hrsti, je chutné, hnědé, chlupaté a k tomu všemu má atraktivní a nevšední chuť, která je sladká, ale přitom kyselá současně. Jeho největší předností je bezesporu velké množství vitamínu C, obsahuje ho totiž dvakrát více než pomeranč, nicméně obsahuje také velmi malé množství kalorií.

Právě díky nízké kalorické zátěži se velmi často uvádí na seznamu doporučených ovocných druhů, které se parádně hodí v obdobích, kdy chce člověk hubnout. Z dalších druhů ovoce sem patří například zelené jablko, grapefruit nebo i jahody.

Přišlo k nám z Číny

Kiwi má možná trochu překvapivě kořeny v Číně, odkud také pochází jeho méně známý název “čínský egreš”. Pěstuje se ale také na Novém Zélandu a mnohých jiných zemích, které disponují subtropickým nebo mírným podnebným pásmem.

Hodí se i do receptů

K typickým patří bowle nebo dorty s kiwi. Na Novém Zélandu se tak připravuje džus nebo víno. Nutno ale upozornit, že kiwi obsahuje enzym aktinidin a ten netoleruje mléčné výrobky a želatinu. Proto je třeba do dortů použít dušené nebo konzervované kiwi.

Kromě zmiňovaného Nového Zélandu patří k velkým pěstitelům kiwi v dnešní době také Itálie. U nás není problém si kiwi koupit v supermarketech, podobně jako třeba jablko, hrušky nebo banány.

Plody se sbírají až zralé a skladují se při velmi nízkých teplotách, které jsou často pouze drobně nad samotným bodem mrazu. Teoreticky by měly vydržet až dlouhých šest měsíců, pokud je budete konzumovat později, pak již ztrácejí svoji typickou chuť.

Kalorie, vitamíny a živiny

Středně velké kiwi dokáže klidně pokrýt denní sportřebu vitamínu C dospělého člověka. V jeho 100 gramech se nachází až 120 mg tohoto velmi cenného vitamínu. To ale není vše, co dokáže tento druh ovoce nabídnout.

Mimo vitamín C se v něm totiž nacházejí i vitamíny E, B a také spousta minerálních látek. Zmínit se vyplatí především hořčík, fosfor, draslík, železo, ale také vápník, které je důležitý pro správný růst našich kostí.

Zapomenout by se nemělo ani na velmi cennou vlákninu, která je důležitá pro trávicí systém, omega-3 mastné kyseliny nebo antioxidanty, které se primárně nachází ve slupce. Jak to ale je s kaloriemi? Jak jsme již zmínili, kiwi jich má opravdu málo, přesná hodnota činá 43 kcal. Tento druh exotického ovoce obsahuje také enzym aktinidin, který je skvělým pomocníkem při štěpení bílkovin.

Koupě a samotná konzumace

Když kiwi kupujeme, je třeba se ihned zamyslet nad tím, zda ho chceme konzumovat hned nebo až za pár dní. Chlupaté ovoce je totiž v obchodech buď tvrdé jako kámen, a tím pádem nezralé, a nebo naopak měkké, tudíž přezrálé. Právě to ale nechutná zrovna nejlépe a ještě k tomu obsahuje i méně vitamínů.

Daleko lepší volbou je tak koupit ještě trochu tvrdý plod s napnutou slupkou, která by ovšem neměla být seschlá. V okamžiku, kdy slupka trochu povolí, je to signál, že je kiwi zdravé a připravené ke konzumaci.

Pozor na alergii

Velké množství vitamínu C totiž může způsobit podráždění na kůži u lidí, kteří disponují citlivou pokožkou. Mimo to mohou ovocné kyseliny také způsobit pálení na jazyku. V takovém případě se doporučuje nejíst kiwi příliš často.

Pokud je alergie na toto ovoce prokázána, pak je nejlepší se mu vyhnout úplně. Alergie na kiwi je často provázena spoluprobíhající alergií na ananas, papáju nebo pyl.