Kolín ušetří miliony. Areál Bartoloměje bude stát méně, než se očekáválo

Areál sv. Bartoloměje se dočká zásadní rekonstrukce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obří rekonstrukce celého chrámu sv. Bartoloměje a jeho výběrové řízení na stavební firmy se konečně hnulo kupředu. Radnice dostala celkem tři nabídky a už nyní je jasné, že se ušetří několik milionů.

Velmi dobré zprávy přineslo otevření obálek s nabídkami jednotlivých stavebních firem, které se ucházejí o zakázku velkolepé rekonstrukce areálu sv. Bartoloměje v Kolíně. Vypadá to totiž, že se podaří ušetřit, a to o poměrně velmi vysokou sumu.

"Nabídky z výběrového řízení napovídají tomu, že ušetříme. S jistotou to můžeme nicméně určit, až proběhnou všechny zákonné lhůty a veřejné řízení bude schváleno Centrem regionálního rozvoje, které zastupuje poskytovatele dotace," vysvětlil nám místostarosta města Michael Kašpar.

Velmi přísné podmínky

Kolín si je moc dobře vědom, že se jedná o jednu z největších investičních akcí města v historii, a tak nastolil opravdu velmi striktní a přísné podmínky pro firmy, které by se chtěly o rekonstrukci areálu postarat. "Chceme, aby vše dopadlo co nejlépe a rekonstrukce byla maximálně šetrná k tomu historicky nejcennějšímu, co v Kolíně máme," uvedl Kašpar.

Předpoklad finanční náročnosti byl 85,4 milionu korun, podpora z fondů Evropské unie a od státu činí 77,7 milionů, což je 90 %. Nyní se očekává, že zakázka bude levnější o cca 20 %.

Město tak již od začátku projektu dostalo do týmu kromě zkušených architektů také zástupce Národního památkového ústavu, se kterými všechny projekční práce konzultovalo a při samotné realizaci budou i pečlivě kontrolovat samotný průběh prací.

Velmi zásadní byla také kritéria technické kvalifikace, která radnice požadovala. "Realizační firma musí doložit reference z rekonstrukcí kulturní památky nebo národní kulturní památky, kdy během posledních 5 let pracovala alespoň na 3 stavbách obdobného charakteru o finančním obejmu minimálně 25 milionů korun za každou stavbu," popsal Kašpar síto, které radnice připravila pro případné zájemce o podobně velkou zakázku.

Opravdová cennost

Chrám svatého Bartoloměje je velmi významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině třináctého století ve formách rané gotiky. Z této stavební fáze se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží.

Ve 14. století byl pak Petrem Parléřem vybudován zcela nový, vysoký, katedrální chór s věncem kaplí. Na počátku 16. století byla přistavena zvonice. Kostel je natolik cenný, že je na seznamu národních kulturních památek.