Tip na sváteční výlet: Přidejte se k Dni věží a rozhleden

U Orlické přehrady je od léta otevřená nová rozhledna Milada. Kam se dál podívat?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už ve čtvrtek si užijeme volný den, někdo si to prodlouží i na pátek a celý víkend. Pokud řešíte, kam vyrazit na výlet, máme pro vás pár tipů. Můžete se zapojit do projektu ke Dni věží a rozhleden či rovnou Měsíci věží a rozhleden. Můžete si i pořídit takzvaný "čtyřpohled" a účastnit se soutěže.

Ve čtvrtek 28. září, tedy v Den české státnosti, můžete navštívit přístupně věže a rozhledny v celé zemi. Již šestý ročník projektu Klubu českých turistů s názvem Den věží a rozhleden bude tentokrát dokonce slavnostní.

Letos se totiž vyhlašuje Měsíc věží a rozhleden, který bude oficiálně zahájen právě ve čtvrtek se sběratelským pohledem na několika místech v ČR. Potrvá až do 28. října. Oficiální zahájení připravuje KČT před českobudějovickou Radniční věží od deseti dopoledne za účasti Přemysla Otakara II.

Než vyrazíte, zjistěte otevírací dobu

Projekt je zaměřený k prodloužení turistické sezony v České republice, je do něj zapojeno mnoho turistických cílů - věží, rozhleden a vyhlídkových míst. Ale zkrátka nepřijde nikdo, kdo bude mít zájem se zúčastnit projektu.

Někteří provozovatelé zpřístupnili na čtvrtek věže a rozhledny, odkud se můžete rozhlédnout po krajině. Někde máte k výhledu i bonus v podobě výhodného vstupného a podobně. Jen při výběru místa dejte pozor, aby bylo ve čtvrtek skutečně otevřeno. Místa, která se nezapojila do projektu, nemusí mít určenu provozní dobu. V září totiž mnohde funguje provoz už jen o víkendech.

V letošním roce probíhá už 6. ročník akce Měsíc věží a rozhleden České republiky. Dosud bylo vydáno 37 výškových 4pohledů.

Symbolické vstupné za korunu

Například Hornické muzeum Příbram se rovněž zapojuje do projektu Měsíc věží a rozhleden. "Ve čtvrtek od 9 do 17 hodin mají návštěvníci možnost vystoupat na těžní věže Ševčinského a Vojtěšského dolu v Příbrami-Březových Horách a na vyhlídkovou věž Památníku Vojna Lešetice za symbolické korunové vstupné. V těchto objektech si mohou rovněž zakoupit speciální sběratelské pohledy a zapojit se do soutěže o odměny," informovala Stanislava Moravcová z muzea.

Na věž Novoměstské radnice v Praze zdarma

K Měsíci věží a rozhleden se hlásí i Novoměstská radnice v Praze. Ta je jednou z mnoha národních kulturních památek v hlavním městě. Můžete zde vystoupat na věž, která dříve sloužila jako protipožární stanice. Vstupní gotická sloupová síň s klenbou je největším nesakrálním prostorem vrcholné gotiky v Čechách, který se dochoval. Vstup na věž je zdarma.

Než se rozhlédnete po krajině, můžete si někde koupit speciální pohledy

Pro některé věže a rozhledny jsou vytištěny speciální čtyřpohledy. Při získání razítka (stačí jedno) z věže nebo rozhledny zobrazené na tomto pohledu, jej můžete zaslat do slosování o horské kolo a další ceny, které budou vylosovány na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

Nic pochopitelně nebrání tomu se podívat na věže a rozhledny, které se k projektu nehlásí. Můžete třeba navštívit rozhlednu Studených vrch na Hřebenech na Dobříšsku, a to ve čtvrtek od 10 do 17 hodin.

Vynikající rozhled poskytuje ale i hrad Karlštejn nebo srbské skály. Samostatnou kapitolou vyhlídek je obec Tetín. Poloha obce nad Berounkou skýtá hned několik úžasných vyhlídek.

Zkuste novou rozhlednu Milada u Orlické přehrady

Kdo miluje výhledy nejen do dálek, ale i na vodní hladinu, neměl by vynechat také nově otevřenou rozhlednu na Příbramsku. Jmenuje se Milada a najdete ji na vrchu Krchov nad Orlickou přehradou s výhledem na Orlík, Kamýk, Vltavskou podkovu a při dobré viditelnosti i na Šumavu. Otevřená je ale v září a v říjnu jen o víkendech 10 od 17 hodin.

Předpověď na svátek i případný prodloužený víkend slibuje vcelku slunečné počasí, a tak nic nebrání tomu navštívit další místa v kraji, kde máte úžasné výhledy. Jedním z nich jsou Brdy, odkud uvidíte klidně i Prahu či Plzeň, při dobré viditelnosti i Šumavu a další pohoří uvnitř Česka. Záleží totiž na tom, na jaký brdský kopec vyšplháte a odkud se rozhlédnete. Ideálním místem je třeba proslulý bunkr na Jordánu nebo jižní stráň vrcholu Praha či okraj dopadové plochy Tok, který je také nejvyšším vrcholem Brd a celého Středočeského kraje se svými 865 metry nad mořem.