Parkování v Příbrami: Pomůže řidičům konečně slibovaný parkovací dům?

Vyřeší alespoň na čas vybudování parkovacího domu v Příbrami letitý problém? Radnice sice nějaká menší parkoviště vybudovala, ale to nestačí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O parkování v Příbrami se už popsaly stohy papíru. Je to totiž problém číslo jedna pro ty, kdo potřebují ve městě něco vyřídit a hledají místo k stání. A rovněž pro místní, kteří se pozdě odpoledne nebo večer vrací domů ze zaměstnání. Vyřeší to už roky slibovaná výstavba parkovacího domu?

Parkování na sídlištích také už roky kritizují nejenom hasiči, kteří v případě výjezdu k požáru mají co dělat, aby se se svojí technikou dostali, kam potřebují. O vybudování parkovacího domu se v okresním městě hovoří už dlouhé roky. Bylo i několik variant, kde bude stát. Tento ožehavý problém s řešením parkování vybudováním parkovacího domu se v podstatě řeší a diskutuje se o něm zhruba osm let.

Parkování je problémem i u příbramské nemocnice nebo v blízkosti škol. Na parkování na sídlištích si pak stěžují hasiči, kteří tam nemohou projet se svojí technikou.

První dvě varianty umístění domu neprošly

Nejdříve se hovořilo o variantě, která situovala umístění parkoviště v historickém centru města pod náměstí T. G. Masaryka. Jenže s ohledem k podloží toto místo bylo zavrženo jako nevhodné. Pak se objevila náhradní varianta umístit parkovací dům u Oblastní nemocnice Příbram. I tato varianta ale byla odmítnuta.

Bude parkovací dům stát nakonec u nádraží?

Nyní je podle radnice ve hře už snad konečná varianta umístění parkoviště a vůbec jeho realizace. Zatím největší šanci má realizace stavby parkovacího domu naproti finančnímu úřadu u autobusového nádraží. Dům by zabral část spodního nádraží. S tímto projektem radnice už před časem seznámila veřejnost, na řadě je vyřešit financování stavby.

Chaotické parkování v Kouřimi dostane řád. Co je momentálně ve městě špatně?

"V září bude podána žádost o poskytnutí dotace v rámci výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Většina peněz by měla být pokryta právě z dotace Evropské unie ve výši maximálně 90 procent, přičemž maximální výše způsobilých výdajů může být 60 milionů korun," uvedla mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Dům poskytne místo pro dvě stovky aut

Parkovací dům je podle příbramské radnice komfortní formou bezpečného parkování s kapacitou 180 stání, z toho sedm míst vyhrazených pro vozy přepravující osoby s pohybovým postižením, z toho 24 stání pro městské mini vozy a z toho ještě sedm stání pro rodiče s kočárky. Pokud se radnici podaří sehnat dotaci, parkovací dům by se za rok mohl začít budovat.

Malá parkoviště vyrůstají, ale stále to nestačí

Nedostatek parkovacích míst je v okresním městě předmětem bouřlivých diskuzí už řadu let. Nakonec, v kterém městě tomu tak není? I když je v Příbrami obzvláště v úřední dny problém zaparkovat, radnice postupně buduje nová místa pro auta. Takhle vzniklo nedávno parkoviště s kapacitou třiceti míst u hřbitova Na Hvězdičce. Do stavby investovalo peníze město a plocha na nové parkoviště a jeho vybudování vyšlo radnici na více než milion korun.

Další místa pro auta mají vzniknout i u březohorského hřbitova a bude jich asi padesát. Od toho si radnice slibuje uvolnění ulic uvnitř sídlišť, kde mají právě kvůli zaparkovaným vozům dlouhodobé problémy vozidla integrované záchranné služby.

S parkováním bojují i jiná města

V Berouně bude od konce tohoto roku parkování nejenom pro místní velkým oříškem. V listopadu totiž skončí možnost zaparkovat v areálu bývalých berounských kasáren za Komunitním centrem. Na něj se vejdou čtyři stovky aut. Důvodem je připravovaná výstavba bytů. Firma Beroun Hills bude v areálu budovat nové bydlení, už má vydané povolení na kácení stromů.

S tím se má začít v říjnu a v té době se začne omezovat parkování v dané lokalitě. Nyní pokračuje výběrové řízení na vlastní výstavbu, kterou chce společnost zahájit také ještě letos. Řidiči kromě parkoviště v bývalých kasárnách mohou zdarma nechat své auto ještě v ulici U Archivu a na bývalém autobusovém nádraží.