5 kulturních událostí, které by vám neměly v říjnu uniknout

Takhle se loni rozzářila Praha. Podívejte se na další fotografie toho, co nás v říjnu čeká
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V záplavě kulturních akcí je někdy složité se zorientovat. Začíná divadelní sezona, na pultech knihkupectví se objeví desítky nových titulů, do kin míří festivalové skvosty i dlouho očekávané trháky. Přinášíme vám seznam pěti akcí, které by v říjnu neměly ujít vaší pozornosti. 

5. Do kin míří adaptace románu Jo Nesbøa Sněhulák

…a Blade Runner 2049, který by měl volně navazovat na slavný film Ridleyho Scotta z roku 1982. A taky Jigsaw, pokračování jedné z nejslavnějších (a nejnekonečnějších) hororových sérií – Saw. V říjnu se v kinech objeví také nový Thor a náročnější diváci budou moci zhlédnout snímek Chlapi nepláčou, který na začátku prázdnin zaujal hosty karlovarského festivalu. Ti, kteří se do kin chodí bát, by si rovněž neměli nechat ujít novinku Amityville: Probuzení, jež je premiérována v těchto dnech.

4. Margaret Atwoodová bude besedovat v Knihovně Václava Havla

Margaret Atwoodová je dozajista nejvýznamnější současnou spisovatelkou z Kanady. Ale také jednou z nejvýznamnějších současných spisovatelek vůbec. Je jí sedmdesát sedm, na kontě má šestnáct románů, deset povídkových sbírek a také několik sbírek básnických či knih pro děti. Často se o ní hovoří v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu. V Česku už byla, v letech 2000 a 2008 byla hostem Festivalu spisovatelů. Kdo by ji chtěl vidět letos, má příležitost 18. října od sedmi hodin.

 

Často se o Margaret Atwoodové hovoří v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu.

3. Divadlo Na zábradlí bude znovu otevřeno

Jeden z nejproslulejších pražských souborů začal před více než rokem s rozsáhlou rekonstrukcí své domácí scény. Divadlo s osobitou a nezaměnitelnou atmosférou by mělo být po rekonstrukci otevřeno 27. října a máme se na co těšit. Soubor Divadla Na zábradlí sice celou minulou sezonu vystupoval nejprve v smíchovském Švandově divadle a poté v opuštěné budově Divadla Komedie, ale doma je prostě doma. A platí to dvojnásob v případě divadla, do jehož minulosti zasáhly takové persony české (kulturní) historie, jakými byly například Václav Havel, Jan Grossman nebo Petr Lébl. A kde nyní můžeme obdivovat Jiřího Vyorálka, Miloslava Königa, Anežku Kubátovou nebo Janu Plodkovou.

2. Prahu opět rozzáří SIGNAL festival

Ve dnech 12.–15. 10. se známá pražská místa zas po roce rozzáří a rozpohybují díky instalacím českých i zahraničních umělců. Festival se bude konat již popáté a na oslavu tohoto jubilea si pořadatelé pro zájemce připravili novinky.

Instalace budou tentokrát rozmístěny na dvou oficiálních trasách. Jedna by měla vést pražským centrem, druhá po Vinohradech. Kdo bude chtít projít obě trasy, měl by si na to vyhradit dva večery. Ředitel festivalu Martin Pošta varuje, že projít dvě trasy za jediný večer bude téměř nemožné.

Další novinkou letošního SIGNALU je otevření galerijní zóny. Zájemci, kteří zaplatí stokorunové vstupné, budou moci navštívit čtyři unikátní prostory se světelnými instalacemi.

Kromě galerijní zóny a videomappingu, kde diváci potřebují speciální 3D brýle, bude přístup ke všem instalacím zdarma.

1. Po čtyřech letech opět vystoupí v Česku Nick Cave

Když přijel naposledy, strhl diváky něžnými baladami i drsným vystupováním, v němž jako by se obtisklo zpěvákovo působení v krátkodobém projektu Grinderman. Kdo měl tehdy štěstí a strávil listopadový večer v Tipsport aréně, nemohl litovat. I díky výjimečně dobré předskokance, kterou Cave našel v charismatické Shilpě Ray (o té si můžete přečíst zde).

Čtyři roky jsme čekali… a dočkali jsme se. Na konci loňského roku ohlásil Cave evropské turné a jako obvykle nevynechal Prahu. Vystoupí 26. října, a protože už by mu byla Tipsport aréna malá, diváci se na koncert budou muset vydat do libeňské O2 arény.

Očekává se, že zazní především písně z Caveova posledního alba Skeleton Tree (2016). To je ještě pochmurnější než předposlední Push the Sky Away (2013). Australský hudebník se v něm totiž vypořádává se smrtí syna Arthura, který nešťastně zahynul před dvěma lety.