Oprava zámecké fasády jde hodně pomalu. Dělají tam vůbec něco?

Takhle to vypadá na kolínském zámku momentálně. Jaká byla fasáda před začátkem restaurování, se můžete podívat v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někomu možná přijde, že se na kolínském zámku nic neděje, ovšem opak je pravdou. Co je již na místě hotové a kdy bude restaurování úplně dokončeno?

Několik dělniků, kteří pracují za plachtou, pokroky malé a výsledky zatím žádné. Asi takhle vidí restaurování zámecké fasády kolínští obyvatelé, kteří se s názory svěřují na sociálních sítích. "Včera jsem šla okolo a vypadá to, že se tam vlastně nic neděje," uvedla Martina Sládková na jedné z facebookových diskuzí.

Vše jde podle plánu

Možná to vypadá, že se na místě skutečně nic neděje, ovšem podle kolínské radnice tomu tak není. "Oprava jde podle plánu, jedná se z velké části o restaurátorské práce, které se musí dělat pečlivě pod dohledem památkářů," vysvětlil místostarosta Michael Kašpar, proč ještě není vidět prakticky žádný výsledek.

Samotná realizace je již od počátku rozdělena na etapy do dvou let 2017-2018.

Jenže když něco není vidět na první pohled, neznamená to, že to opravdu neexistuje. Na zámecké fasádě se totiž podle plánu opravdu pracuje a momentálně jsou již hotová sgrafita a také se dodělávají římsy.

"Jedná se o rekonstrukce omítek fasád západního křídla zámku (Žerotínského paláce) formou repliky sgrafitové renesanční úpravy povrchu se zachováním torz originálních renesančních sgrafit a zbytků renesančních i barokních kanenných ostění pod celoplošnou novou omítkou," vysvětlil Kašpar detaily restaurování.

Tato etapa oprav by pak měla být hotová již tento měsíc. Celková investice do projektu restaurování se pohybuje okolo 4,5 milionu korun. "Využíváme dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací od ministerstva kultury," vysvětlil místostarosta Kolína způsob financování.

Tak doufejme, že výsledky budou již brzy vidět na první pohled. Je jasné, že podobně cenné restaurátorské práce se musí dělat s maximální pečlivostí a opatrností. Kolín evidentně nechce nic podcenit a chce předejít případným komplikacím.